Vad är SEO? En enkel guide för bättre synlighet på nätet

När man pratar om sökmotoroptimering, eller SEO, handlar det grundläggande om att öka synligheten på sökmotorn för en hemsida. Det kan låta som ett stort och komplicerat ämne, men med lite kunskap och enkla tekniker kan du faktiskt förbättra din webbplats trafik avsevärt.

On-page SEO

On-page SEO handlar om de tekniska aspekterna av din webbplats som påverkar dess synlighet på sökmotorerna. Det är alltså den del av sökmotoroptimeringen som du har direkt kontroll över, genom att justera innehåll och kod på din webbplats.

De viktigaste aspekterna av on-page SEO inkluderar att använda rätt sökord i din URL, sidtitlar, metabeskrivningar, samt i själva sidinnehållet. Detta hjälper sökmotorerna att förstå vad din sida handlar om och ökar chansen att din sida hamnar högre upp i sökresultaten.

Ett annat viktigt on-page SEO-element är att använda rubriker på dina sidor på ett korrekt sätt. Ett vanligt misstag är att använda rubriker enbart för att göra sidan mer snygg, utan att faktiskt inkludera relevanta nyckelord i rubrikerna. För att optimera din on-page SEO bör du också se till att din webbplats laddar snabbt och har en god användarupplevelse.

Off-page SEO

Off-page SEO handlar om de faktorer som påverkar din webbplats synlighet på sökmotorn utanför den egna webbplatsen. Detta inkluderar länkar från andra sidor på nätet, sociala nätverk och online-reputation.

Eftersom off-page SEO är så kopplat till att skapa en god och trovärdig online-reputation för din verksamhet, är det något som tar tid att bygga upp. En metod som är effektiv för att öka synligheten för din webbplats är att arbeta på att bli en expert inom ett visst område. Genom att skriva artiklar och dela kunskap och erfarenheter kan du skapa en följare som länkar till din webbplats och hjälper till att sprida ordet.

Så här förbättrar du din SEO

Här följer några enkla och effektiva tips för att förbättra din SEO och öka synligheten för din webbplats på sökmotorerna:

 • Använd nyckelord i dina URL, sidtitlar och metabeskrivningar
 • Använd rubriker på ett korrekt sätt
 • Ha en snabb laddningstid och en användarvänlig design
 • Skapa värdefullt och delningsbart innehåll
 • Fokusera på att bygga upp en trovärdig online-reputation

Använda ovanstående tekniker för att optimera din SEO kan ta lite tid och ansträngning, men du kommer att se resultat om du är konsekvent. Ju mer synlighet din webbplats har på sökmotorerna, desto större chans har du att nå ut till din målgrupp och öka försäljningen.

Relevanta sökord

 • SEO
 • sökmotoroptimering
 • synlighet på nätet
 • on-page SEO
 • off-page SEO
 • online-reputation
 • användarupplevelse

Sammanfattning

I denna artikel har vi granskat grunderna i SEO och hur det kan hjälpa dig att öka synligheten på din webbplats inom sökmotorerna. Genom att använda nyckelord och rubriker på ett korrekt sätt, skapa högkvalitativ och delningsbart innehåll, bygga upp en trovärdig online-reputation om din verksamhet och fokusera på en god användarupplevelse kan du förbättra din sökmotoroptimering betydligt.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.