Utbildning till besiktningsingenjör - Bli expert på att säkerställa byggnaders kvalitet

En besiktningsingenjör är en person som kontrollerar och säkerställer att byggnader och olika konstruktioner är säkra att använda och att de motsvarar de tekniska kraven och bestämmelserna. Utbildningen till besiktningsingenjör är speciellt utformad för att utveckla de specifika kunskaper och färdigheter som krävs för att utföra denna specialiserade arbetsuppgift. Här är allt du behöver veta om utbildningen till besiktningsingenjör.

Vad är en besiktningsingenjör och vad de gör

En besiktningsingenjör är en person som säkerställer att byggnader och konstruktioner uppfyller alla tekniska krav och standarder, inklusive säkerhetsbestämmelser. De ansvarar för att genomföra olika typer av bygginspektioner, som sträcker sig från bygglovchecklistor till fuktmätningar och radonmätningar. Besiktningsingenjörens jobb är att utvärdera ledningar och VVS-installationer, kolla om grunden är stabil nog att stödja byggnaden och se till att de nödvändiga säkerhetsföreskrifterna följs.

Kraven för att bli en besiktningsingenjör

För att bli en besiktningsingenjör krävs vanligtvis en utbildning inom byggteknik, arkitektur eller liknande fält. En kandidatexamen i något av dessa områden är ett krav, och många arbetsgivare föredrar att anställa personer med ytterligare en högskoleexamen, exempelvis inom bygg- och fastighetsekonomi. När det gäller yrkeserfarenhet, kräver de flesta arbetsgivare åtminstone några års erfarenhet från byggbranschen.

Utbildning

Utbildningen till besiktningsingenjör kan hittas på flera tekniska högskolor och universitet. En av de mest populära utbildningarna är Civilingenjörsprogrammet för byggteknik som ofta inkluderar inriktning mot besiktning. Flera andra kurser inom konstruktionsteknik, arkitektur, bygg- och fastighetsekonomi kan också ge behörighet till att arbeta som besiktningsingenjör. Vidare måste besiktningsingenjörer delta i olika fortbildningsprogram eller certifieringskurser för att hålla sig uppdaterade om de senaste trenderna och tekniska trenderna.

Karriärmöjligheter

En fördel med att arbeta som besiktningsingenjör är att karriärplanen ofta är ganska rättfram. Efter att ha börjat som assistent eller junioringenjör får personen vanligtvis mer ansvar och till slut kan bli chef eller ledare inom sitt område. De som har tillräckligt mycket erfarenhet och utbildning kan också välja att starta eget företag som besiktningsingenjör.

Lön

Beroende på erfarenhet, utbildning och plats varierar lönerna för besiktningsingenjörer. Siffrorna kan variera från område till område. En besiktningsingenjör förväntas tjäna en lön på mellan 30 000 - 45 000 kronor i månaden.

Relevant nyckelord

  • Besiktningsingenjör
  • Byggteknik
  • Kvalitetssäkring
  • Fastighetsekonomi
  • Konstruktionsteknik

Sammanfattning

Att arbeta som besiktningsingenjör kräver specifik utbildning och erfarenhet inom byggteknik eller liknande områden. Yrket innebär att säkerställa att byggnader och konstruktioner uppfyller alla tekniska krav och standarder. Karriärplanen är rättfram och lönen varierar beroende på erfarenhet, utbildning och plats.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.