Utbildning mot säkerhetshot - vad du behöver veta

Innan digitaliseringen av samhället behövde man inte oroa sig särskilt mycket för säkerhetshot. Men med dagens mängd av dataöverföring och online-transaktioner så har säkerhet blivit en av de största bekymren för många individer och företag. Ett enda felaktigt klick kan ge cyberkriminella tillgång till allt från lösenord till känsliga företagsdata. Som en följd av detta, har utbildning mot säkerhetshot blivit avgörande för att skydda sig själv och ens organisation.

Säkerhetshot och dess skada

Innan man går in på hur man skyddar sig mot säkerhetshot, är det viktigt att förstå vad säkerhetshot innebär. Det finns en mängd olika hot som man kan utsättas för. Här är några av de större hoten som du bör hålla koll på:

Malware

Trickster-program som finns på skurkens dator och som attackerar användaren i nätverket eller internetsurfningen. Ett exempel på malware inkluderar virus, spionprogram, trojaner och ransomware. Dessa program kan kryptera filer, skicka ut skräppost, eller stjäla känslig data.

Phishing

Metod där en bedragare kontaktar en individ genom mail, med avsikt att lura personen till att avslöja känslig data. Bedragaren kan förklä sig till en högt aktad organisation vid första anblick, försöker sedan lura personen att skicka känslig information.

Sociala ingenjörskonster

En metod som innebär att en angripare manipulerar en individ, eller organisation, till att släppa känslig data. Till skillnad från phishing, är sociala ingenjörskonster lite mer subtila och går ut på att utnyttja mänskliga svagheter. Det kan vara allt från att bygga upp en falsk relation till att skapa en falsk kris som leder till överlämnande av känsliga data.

Så skyddar du dig själv och din organisation

Att skydda sig själv och ens organisation från säkerhetshot är avgörande för att undvika att känslig data hamnar i fel händer. Här är några av de viktigaste åtgärderna:

Hård- och mjukvara

Det första steget mot att skydda sig själv och sin organisation är att använda säker mjukvara och hårdvara så att man kan förhindra intrång eller virusangrepp. Detta inkluderar antivirusprogram, brandväggar, och säkerhetsroaming.

Träning av personal

En annan viktig åtgärd är att utbilda sin personal runt säkerhetshot och hur man håller sig skyddad. Detta inkluderar att lära ut att undvika osäkra länkar och e-post, att inte öppna e-post från okända avsändare, skapa säkra lösenord och att undvika att använda den samma lösenord för flera konton och enheter.

Uppdateringar

En annan sak som är viktig för att skydda mot säkerhetshot är att alltid se till att ens programvara och system är uppdaterade. Flera kända säkerhetshot utnyttjar sårbarheter som finns i tidigare versioner av mjukvaran – så det är viktigt att hålla en hög säkerhetsstandard.

Relevanta nyckelord

  • utbildning mot säkerhetshot
  • företagssäkerhet
  • datorsäkerhet
  • skydda mot phishing
  • säkerhetsroaming

Sammanfattning

Utbildning mot säkerhetshot är avgörande för att skydda dig och din organisation mot cyberkriminella. Genom att använda säker mjukvara och hårdvara, utbilda personalen, och hålla programvaran uppdaterad minimeras riskerna för intrång och datasabotage.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.