Utbildning i medicinsk säkerhet: Så blir du expert inom området

Medicinsk säkerhet är en viktig del av vården och syftar till att skydda både patienter och personal mot oavsiktliga skador och sjukdomar. Det är också en fråga om skydd av allmänheten mot farliga droger eller mediciner. Som vårdpersonal är det ditt ansvar att ha kunskap om medicinsk säkerhet och för att få den kompetensen behöver du rätt utbildning. I denna artikel reder vi ut vad medicinsk säkerhet innebär och hur du kan få den expertisen du behöver genom utbildning.

Vad är medicinsk säkerhet?

Medicinsk säkerhet handlar om att minimera riskerna med medicinsk behandling och att alltid prioritera patientens välbefinnande. Det innebär att säkerställa att mediciner och behandlingar är säkra, att personalen följer korrekta behandlingsprotokoll och att miljöerna där dessa utförs är säkra och utan fara.

Medicinsk säkerhet handlar också om att förebygga sjukdomar och skador orsakade av mediciner och behandlingar. Detta handlar inte bara om fysiska skador utan också psykologiska. Till exempel kan tillfälliga biverkningar eller misslyckade behandlingar leda till förlorat förtroende för hälso- och sjukvårdsverksamheten som helhet.

Utbildning i medicinsk säkerhet

Det finns många kurser och utbildningar i medicinsk säkerhet som kan hjälpa dig att utveckla dina färdigheter och kunskaper. Kurslängderna varierar beroende på typ av utbildning och du kan välja mellan online- eller klassrumstexter beroende på vad som passar dig.

Utbildningsprogrammen täcker ofta ämnen som medicinska fakta och lagar, medicinsk utrustning, läkemedelshantering, medicinska fel och skador, riskbedömning och miljöskydd.

För att välja rätt utbildning är det viktigt att först bestämma din karriärresa inom vården och vad du vill fokusera på inom medicinsk säkerhet. Några av de mest populära utbildningarna på området inkluderar följande:

Certifierad medicinskt säkerhetsproffs (CMPSSM)

Som CMPSSM lär du dig att utvärdera, utveckla och genomföra säkerhetsplaner för sjukvårdsmiljöer. Utbildningen innefattar riskbedömning, kvalitetssäkring, koder och föreskrifter, miljöskydd, administrativa förordningar, medicinsk ledning, materialhantering, livscykelförvaltning och mer.

Om du är intresserad av att utveckla dina färdigheter i administration, säkerhet och kvalitet kan CMPSSM vara rätt för dig.

Patientlevererad vård genom tjänster i hemmet

Denna utbildning lägger särskild tonvikt på medicinsk säkerhet i hemmiljö. Du kommer att lära dig hur du ger icke-professionell medicinsk vård i hemmet, arbete med äldre patienter, administrera mediciner och hantera sjukdomar i hemmiljö.

Miljöskydd

Utbildningen i miljöskydd ger dig en överblick över lämpliga statliga och federala koder som gäller medicinska faciliteter och byggnader. Dessa koder hjälper dig att skapa en trygg arbetsmiljö för patienter och personal. Du kommer också att lära dig tekniker för avfallshantering och hur du ska hantera farliga material.

Läkemedelsberäkning

Läkemedelsberäkning handlar om att lära dig korrekta doseringsrekommendationer och doseringsberäkning för olika mediciner. Du kommer att lära dig mer om relaterade facktermer, medicindoser och doseringar, renlighet, säkerhet och korrekta administreringsmetoder.

Läkemedelsberäkning används ofta som en del av andra utbildningsprogram, du kan välja att ta det som en separat utbildning eller som en del av din karriär inom vården.

Relevanta nyckelord

  • Medicinsk säkerhet
  • Utbildning medicinsk säkerhet
  • CMPSSM
  • Patientlevererad vård
  • Miljöskydd
  • Läkemedelsberäkning

Sammanfattning

Medicinsk säkerhet är en viktig del av sjukvårdssystemet och patienternas välbefinnande. För att bli kunnig inom området finns det en mängd olika utbildningsprogram att välja mellan. Lär dig allt om medicinsk säkerhet hos de bästa utbildningsinstitut som kommer hjälpa dig att skydda både patienter och personal.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.