Utbildning inom Hälso- och Sjukvård - Din guide till att välja rätt utbildning

Är du intresserad av att hjälpa människor och arbeta inom vård och omsorg? Då kan en utbildning inom hälso- och sjukvård vara något för dig. Det finns många olika utbildningar att välja mellan, och det kan ibland vara svårt att veta vilken som passar dig bäst. I den här artikeln kommer du att lära dig mer om utbildningar inom hälso- och sjukvård, vilka alternativ som finns och vad du bör tänka på när du väljer en.

Yrken inom hälso- och sjukvård

Hälso- och sjukvård är en bransch som omfattar en stor mängd yrken. Det kan vara allt från läkare och sjuksköterskor till fysioterapeuter och arbetsterapeuter. Andra yrken som också är vanliga inom hälso- och sjukvården är till exempel sjukgymnaster, dietister och logopeder.

Utbildningar inom hälso- och sjukvård

Det finns många olika utbildningar att välja mellan inom hälso- och sjukvård. Här är några exempel:

Sjuksköterskeutbildning

En sjuksköterska är en av de vanligaste yrkena inom hälso- och sjukvård. En sjuksköterskeutbildning tar cirka tre år och ger dig mycket goda möjligheter till jobb efter examen. Du kan bland annat jobba på sjukhus, vårdcentraler eller inom äldreomsorgen.

Läkarutbildning

Att bli läkare är en lång väg att gå. Förutom de sex åren på läkarprogrammet krävs det ofta flera års tjänstgöring på sjukhus innan du kan bli specialistläkare. Men det är också ett yrke som ger dig stora möjligheter att påverka människors liv och hälsa.

Fysioterapeututbildning

En fysioterapeut jobbar med att behandla och förebygga skador och sjukdomar i muskler, leder och nervsystem. Utbildningen tar cirka tre år och ger dig möjlighet att jobba på sjukhus, vårdcentraler eller i privat regi.

Arbetsterapeututbildning

Arbetsterapeuter jobbar med att hjälpa människor med funktionsnedsättningar att klara vardagen. Du kan jobba inom kommunal verksamhet, på sjukhus eller rehabiliteringsinstitut. Utbildningen tar cirka tre år.

Psykologutbildning

En psykolog jobbar med att hjälpa människor med psykiska problem. Utbildningen tar cirka fem år och ger dig möjlighet att jobba inom till exempel primärvården eller psykiatrin.

Vad bör du tänka på när du väljer en utbildning inom hälso- och sjukvård?

Det finns flera saker att tänka på när du väljer en utbildning inom hälso- och sjukvård. Här är några tips:

 • Var är du intresserad av att jobba? Tänk på vilken typ av arbete du är intresserad av och välj en utbildning som förbereder dig för det.
 • Vad är ditt mål med utbildningen? Vill du ha möjlighet att jobba direkt efter examen eller siktar du på att bli specialistläkare?
 • Vad har andra som gått utbildningen för erfarenheter? Gör research och prata med personer som redan har gått den utbildning du är intresserad av.
 • Vilket är ditt drömjobb? Tänk på vilket yrke du helst skulle vilja ha och välj en utbildning som ger dig möjlighet att nå dit.

Relevanta nyckelord

 • Utbildning inom hälso- och sjukvård
 • Sjuksköterskeutbildning
 • Läkarutbildning
 • Fysioterapeututbildning
 • Arbetsterapeututbildning
 • Psykologutbildning
 • Vård och omsorg

Sammanfattning

Att välja en utbildning inom hälso- och sjukvård kan vara en svår men viktig beslut. Det finns många olika alternativ att välja mellan och det är viktigt att välja en utbildning som passar just dig och dina mål. Tänk på vilket yrke du helst skulle vilja ha och gör research för att hitta den bästa utbildningen för dig.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.