Så skapar du en produktiv arbetsplats – Tips för arbetsplatsdesign

Ett bra designat arbetsutrymme kan göra underverk för dina anställdas produktivitet. Det finns ett flertal faktorer som kan bidra till en bättre arbetsmiljö och en ökad effektivitet. I denna artikel ska vi se på tips för skapa en produktiv arbetsplats genom litet smart arbetsplatsdesign.

Anpassa arbetsplatsdesignen efter dina anställdas behov

Du måste ta hänsyn till de olika behoven av dina anställda när du planerar arbetsplatsdesignen. Förutom grundläggande behov som belysning och ventilation, bör du också tänka på exempelvis personalens arbete, hälsa och välbefinnande samt deras relation till sina kollegor. Arbetsplatsen borde vara anpassad för att underlätta arbete och samarbete, särskilt med tanke på arbetsuppgifter som kräver tystnad eller koncentration. Utöver det är det viktigt att se till att era anställda har stolsinsatser och arbetsbänkar som är ergonomisk utformade.

Ergonomisk sittning och arbete

När man arbetar på kontoret sitter man för det mesta under en stor del av tiden. Därför är det viktigt att anställda sitter på ergonomiska stolar som stödjer rygg och nacke. Den mest optimala höjden på arbetsbordet bör vara justerbar, för att anpassas till de olika längderna på anställda. Den här typen av arbetsplatsdesign kan minska belastningsskador och förbättra produktiviteten.

Ljuset, färgerna och arbetsrumsljudeffekten

En väl upplyst arbetsplats kan också garantera välmående och effektivitet hos ditt företag. Du bör alltid försöka maximera naturligt solljus genom att placera skrivbord och arbetsplatser nära fönster. Välj rätt belysning – det ska vara varmt och ljust, men inte bländande eller för starkt. Det finns också efterbehandlingsbelysning, som kan hjälpa till att förbättra produktiviteten. Genom att dekorera kontorslokalerna med ljusa och livfulla färger ökar det potentialen för arbetsinsatsen. Det är också viktigt att ha en tyst miljö och med rätt akustik. Samtal och telefoner kan höras, så du bör använda ljudabsorberande material för att minska ljudnivån.

Göra arbetsutrymmen mångsidiga

Varför inte använda arbetsutrymmen på olika sätt? Detta kan vara en bra idé om du har begränsat område för dina anställdas arbete. Att använda flyttbara väggar eller skärmar kan vara användbara om du hoppas på en mer mångsidig arbetsplats.

Skiljetecken

Bord och skrivbord kan också vara användbara att placera som skiljevägg, vilket kan öka fokus genom en enklare arbetsyta. Det är också enkelt att organisera med hjälp av handskrivna lappar. Anpassa de rätta bänkarna med arbetsbelysning och fysiska skärmupplösningar, särskilt för de högpresterande jobben som kräver mer kreativitet och spontanitet.

Smarta tekniker

Tekniken är lika viktig som hur du planerar arbetsytor. Med alla elektroniska enheter som används i moderna arbetsplatser är det alltid en bra idé att ha enkla och tillgängliga laddningslösningar. Kopplingsstationer, mobiltelefonladdare och datorer borde vara lättillgängliga samt integrerade i arbetsytor.

Skapa en känsla av tillhörighet

En annan viktig faktor att överväga är att dina anställda känner sig som en del av en större gemenskap. Arbetsplatsen borde vara en plats där teamen arbetar tillsammans och uppmuntrar samarbete.

Kaffekök och sociala aktiviteter

Ett gemensamt kaffekök kan vara en bra idé för att skapa en social plats att mötas på. Avsatta områden att använda för aggression och återhämtning, som massagestolar eller yogaområden, kan hjälpa till att minska arbetsrelaterad stress. Regelbundna sociala aktiviteter och personalträffar kan också hjälpa till att skapa en känsla av samhörighet.

Målningar, och konstverk

Målningar, och konstverk kan också användas av företag som vill skapa en distinkt kontorsmiljö och hjälpa till att inspirera dina medarbetare. Skapelserna kan hjälpa till att lysa upp ett annars tråkigt kontor.

Relevanta nyckelord

  1. Arbetsplatsdesign
  2. Ergonomisk design
  3. Mångsidiga arbetsområden
  4. Social samhörighet
  5. Effektivitetsförbättring
  6. Arbetsmiljö
  7. Teknik

Sammanfattning

Planerad arbetsplatsdesign kan utgöra en skillnad i din företags effektivitet. Oavsett om det handlar om att ge ergonomisk sittning eller föränderlig belysning, kan de små förändringarna på arbetsplatsen hjälpa till för att förbättra trivseln och produktiviteten. Att skapa en arbetsstation som möjliggör samarbete, kreativitet och social samhörighet, kan också bidra till att stödja ditt företags långsiktiga målsättningar och framtida framgång.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.