En komplett guide till att skriva dina CV-kompetenser | Tips och tricks

Att skriva ett CV kan vara en utmaning. Du vill visa dina styrkor och färdigheter på det mest attraktiva sättet, utan att verka överdriven eller självupptagen. Detta är särskilt sant när det gäller skrivandet om dina kompetenser – ett område där det är lätt att trampa snett.

I denna artikel kommer vi att ta en titt på hur du skriver om dina CV-kompetenser på ett sätt som gör att potentiella arbetsgivare verkligen vill anställa dig.

Huvudförmågor

För att börja med dina CV-kompetenser, är det viktigt att tänka på dina huvudförmågor – det vill säga de färdigheter du är mest stolt över och som bäst illustrerar vad du har att erbjuda en arbetsgivare.

När du listar dessa förmågor, tänk på de arbeten du har haft i det förflutna, särskilt de som du har varit mest framgångsrik på och trivts mest med. På vilka sätt har dina färdigheter hjälpt dig att lyckas där?

Ta också hänsyn till de specifika jobb som du söker. Titta på jobbannonserna och se vilka färdigheter arbetsgivarna söker. Vilka av dina egna färdigheter skulle vara mest relevanta för att framgångsrikt utföra det arbetet?

Verktyg och teknologiska färdigheter

För många jobb finns det en uppsättning verktyg eller teknologier som du förväntas kunna hantera. Detta kan variera från dataprogram till maskiner och verktyg.

När du skriver om dina teknologiska färdigheter och verktygskunskaper, se till att vara specifik och nämn de viktigaste verktygen och teknologierna som du kan använda. Om du är van vid att använda kraftfulla dataprogram eller villkorade programmeringsspråk, se till att nämna dem.

Om det är relevant, kan du också beskriva hur du använt dessa verktyg och teknologier för att utföra specifika projekt eller uppgifter. Ta inte för givet att en arbetsgivare vet vad du menar när du nämner något sådant som "MS Office".

Personliga egenskaper och särskilda förmågor

Din personlighet och karaktär är en viktig faktor när det gäller att avgöra om du kommer att passa in i en organisation. Därför bör du också nämna dina personliga egenskaper och särskilda förmågor när du skriver om dina CV-kompetenser.

Några exempel på personliga egenskaper som kan vara viktiga är att du har ett gott omdöme, är självständig, har god samarbetsförmåga och är en bra kommunikatör. Om det finns särskilda branschspecifika egenskaper som efterfrågas bör du också nämna dessa.

Särskilda förmågor kan också vara relevanta. Dessa kan inkludera allt från att tala flera språk till att ha certifieringar inom specifika områden.

Relevanta nyckelord

För att hitta de rätta nyckelorden att använda i ditt CV, titta på de annonsen för jobbet som du söker och leta efter de färdigheter och kvalifikationer som arbetsgivaren söker.

Följande är några vanliga exempel på relevanta nyckelord att använda för CV-kompetenser:

  • Försäljning
  • Projektledning
  • Kundservice
  • Administrativt arbete
  • Dataprogram
  • Resultatorienterad
  • Självständighet

Att skriva om dina CV-kompetenser kan kännas överväldigande, men det behöver inte vara det. Håll dig till dina huvudförmågor, nämn de verktyg och teknologier som du kan använda samt beskriv dina personliga egenskaper och särskilda förmågor. Genom att göra detta på rätt sätt kommer ditt CV att stå ut och göra att du kommer att väcka arbetsgivarens uppmärksamhet.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.