Så lyckas du med diagram i Excel - Tips & Tricks

Att skapa tydliga och effektiva diagram i Excel kan vara en utmaning. Men med rätt tekniker och tips kan du göra dem till dina största tillgångar för att visa dina data på ett övertygande sätt. Här kommer vi att gå igenom vad du behöver veta för att skapa diagram i Excel som är lättlästa och informativa.

Välj rätt diagramtyp

Avgörande för att göra ett effektivt diagram i Excel är att välja rätt diagramtyp. Excel erbjuder många alternativ, så se till att välja det som bäst motsvarar data du har och det syfte som diagrammet ska uppnå.

Världens mest använda diagramtyp är stapeldiagrammet, vilket är lämpligt för att jämföra data från olika källor. Liniärdiagram är ett annat vanligt alternativ för att visa förändring över tid.

För att visa andelar och proportioner kan du använda cirkeldiagram, men tänk på att de kan vara mindre lättlästa än andra diagramtyper. Istället kan du överväga att använda så kallade "donut charts" för att visa dessa data.

Anpassa diagrammet efter syftet

När du har bestämt din diagramtyp, anpassa ditt diagram för att uppnå det syfte som du har. Tänk på din publik och vad de förväntar sig och möjliggör att dina data kommunicerar budskapet på ett tydligt sätt.

För att göra dina diagram mer engagerande och levande kan du använda färg, markeringsfärger och andra designelement. Detta kan hjälpa dina åhörare att snabbare identifiera trender och mönster i data.

Du kan också överväga att använda en kombination av diagramtyper för att visa olika aspekter av dina data på ett effektivt sätt.

Använd rätt dataformat

Vi har talat om diagramtypen och anpassning av diagrammet, men det är även viktigt att se över dina data innan du skapar ditt diagram i Excel.

Excel har flera funktioner för att sortera, filtrera, kalkylera och konvertera data. Rätt formaterade data kommer att ge dig en bra överblick över vad du försöker kommunisera i ditt diagram.

Dessutom kan du använda hjälpmedel som dataetiketter för att göra diagrammet mer detaljerat och informativt.

Använd verktyg för att hjälpa dig

Slutligen, använd verktyg och add-ons för att hjälpa dig att skapa dina diagram i Excel. Redan inbyggda verktyg kan hjälpa dig att göra dina diagram mer interaktiva och förbättra deras funktionalitet.

Till exempel kan du lägga till interaktiva verktyg som "data slicer", som gör att du kan filtrera dina data utan att behöva gå tillbaka och redigera ditt diagram.

Det finns också add-ons som PowerBI och Tableau som kan hjälpa dig att visualisera dina data på ett annat och mer avancerat sätt.

Relevanta nyckelord

  • Excel diagram
  • Diagram typ
  • Data formatering
  • Interaktiva diagram
  • PowerBI
  • Tableau

Sammanfattning

Att skapa tydliga och effektiva diagram i Excel kan vara en utmaning, men med rätt tekniker och tips kan du göra dem till dina största tillgångar för att visa dina data på ett övertygande sätt. Välj rätt diagramtyp, anpassa diagrammet efter syftet, använd rätt dataformat och verktyg för att hjälpa dig att skapa ett imponerande diagram. Med dessa tips kan du skapa imponerande visualiseringar i Excel som framgångsrikt kommunicerar information till din publik.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.