Så presenterar du dig själv på ett professionellt sätt - Bästa tipsen

Det är viktigt att kunna presentera sig själv på ett professionellt sätt, oavsett om du söker jobb, nätverkar eller bara vill göra ett bra intryck. En bra presentation kan öppna dörrar och ge dig en fördel i dina relationer och karriär. Här är några bästa tipsen för att göra en professionell och minnesvärd presentation av dig själv.

Ha en tydlig struktur

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du presenterar dig själv är att ha en tydlig struktur. Detta hjälper mottagaren att följa med och förstå vad du säger. En vanlig struktur kan vara att börja med en kort introduktion av dig själv, sedan lägga till din erfarenhet och kompetens och avsluta med en kraftfull slutsats som sammanfattar din presentation.

Introduktion

Börja med en kort introduktion av dig själv där du berättar vem du är och vad du gör. Tänk på att hålla det kort och enkelt. Du kan inkludera saker som din yrkesroll eller vad du studerar om du är student. Bara så att mottagaren får reda på vem du är.

Erfarenhet och kompetens

Efter din introduktion bör du lägga till din erfarenhet och kompetens. Här kan du berätta mer om din bakgrund, tidigare jobb, utbildning och dina färdigheter. Försök att vara konkret och inte överväldiga mottagaren med för mycket information. Här är det även viktigt att anpassa sig till tillfället och din publik. Om du pratar med en blivande arbetsgivare så kan det vara bra att lyfta fram dina färdigheter som är relevanta för den önskade positionen.

Slutsats

Slutligen, avsluta din presentation med en kraftfull slutsats. Här kan du sammanfatta vad du precis har berättat om, och även lämna ett intryck hos mottagaren. Ett bra sätt att göra detta på är att ha en "kalla till åtgärd" som gör att mottagaren vill fortsätta att prata med dig, arbeta tillsammans eller erbjuda dig en position om du är där för att söka jobb.

Öva din presentation

Ett annat viktigt tips är att öva din presentation. Du vill inte låta obekväm eller glömma någon viktig detalj när du presenterar dig själv. Öva på din presentation hemma, för en kollega eller vän, eller till och med framför en spegel. Detta hjälper dig att vara mer självsäker och lägga till de rätta betoningen i dina punkter.

Använd positiv kroppsspråk

Kom ihåg att din kroppsspråk säger mycket om dig. Så var noga med att ha positiv kroppsspråk under din presentation. Stå upp rak och håll ögonkontakt med personen som du pratar med. Använd också handgestikulerande och le om det känns lämpligt.

Använd rätt tonläge

Ingen vill lyssna på en tråkig presentation, så försök att använda dig av en lämplig tonläge. Var inte för monotont men samtidigt inte för högljutt, det kan vara avskräckande.

Visa din personlighet

Att visa din personlighet under din presentation kan vara viktigt så att personen som lyssnar lättare kan komma ihåg dig och uppleva ett minnesvärt möte. För att visa din personlighet kan du till exempel lägga till små detaljer om dig själv som du tror skulle vara relevant för tillfället. Tänk på det som ett sätt att sticka ut från mängden.

Se till att lyssna också

Det sista tipset vi har för dig är att vara en duktig lyssnare också. Det är viktigt att lyssna på vad den andra personen har att säga och aktivt delta i samtalet eller diskussionen. Om du är uppmärksam och engagerad visar det att du är en person som kan arbeta bra i en teamarbete.

Relevanta nyckelord

  1. Presentation av dig själv
  2. Professionell presentation
  3. Kroppsspråk
  4. Tonläge i presentation
  5. Bästa tipsen
  6. Peka på din personlighet
  7. Lyssna aktivt

Sammanfattning

Att presentera sig själv på ett bra sätt kan öppna dörrar och ge dig ett försprång i din karriär. Tänk på en tydlig struktur, visa din personlighet och öva din presentation. Kom ihåg att lyssna på vad den andra personen har att säga och använd positivt kroppsspråk och rätt tonläge för att göra intrycket. Följ dessa bästa tipsen för att göra en professionell och minnesvärd presentation av dig själv.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.