Organisationsutveckling - Tips och Tricks för att Främja Din Karriär

Organisationsutveckling är en integrerad disciplin som används för att förbättra organisationens struktur, kultur, processer och prestationer. Det är en aktivitet som utförs på alla nivåer inom en organisation och är särskilt viktig för chefer och ledare. I denna artikel kommer du att utforska några enkla tips och tricks för att förbättra din organisationsutvecklingskarriär.

Börja med att utveckla din självmedvetenhet

En av de första sakerna som du behöver göra när du arbetar med organisationsutveckling är att utveckla din självmedvetenhet. Detta kommer att hjälpa dig att förstå dina styrkor och svagheter samt hur du kan förbättra dina färdigheter och förmågor som en professionell organisationsutvecklare.

Testa din personlighet

För att utveckla din självmedvetenhet kan du börja med att ta ett personlighetstest. Det finns många olika personlighetstester som du kan ta gratis online, såsom Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) eller Big Five-testet. Dessa tester hjälper dig att identifiera din personliga stil och vilken typ av organisationsutveckling som bäst passar dina färdigheter och förmågor.

Bli en expert inom din specialisering

För att bli en expert inom organisationsutveckling måste du välja en specialisering och sedan fokusera på att bli en expert inom detta område. Specialiseringar inom organisationsutveckling inkluderar till exempel teamutveckling, organisationsstruktur, förändringsledning och ledarskapsutveckling.

Utforska andra områden inom organisationsutveckling

I början är det också bra att utforska andra områden inom organisationsutveckling, såsom projektledning eller talent management. Detta kommer att ge dig en bredare förståelse för organisatorisk utveckling och hjälpa dig att förstå hur du kan tillämpa dina färdigheter och kompetenser inom olika områden.

Bygg upp ditt nätverk

Att bygga upp ditt nätverk är också en viktig del av att främja din organisationsutvecklingskarriär. Detta kommer att hjälpa dig att hitta nya möjligheter och lära dig från andra professionella organisationsutvecklare.

Deltag i konferenser

Att delta i konferenser är en av de bästa sätten att bygga upp ditt nätverk. Det ger dig möjlighet att träffa människor från olika organisationer och lära dig om nya trender inom organisationsutveckling.

Olika metoder att använda inom organisationsutveckling

Organisationsutveckling bygger på flera metoder och tekniker som är användbara för att förbättra organisationen. Några av dessa inkluderar:

 • Lewins modell för organisatorisk förändring
 • Appreciative Inquiry
 • Six Sigma
 • Lean

Du bör förstå dessa verktyg och vet när och hur man ska använda dem för att maximera dess effektivitet.

Lewins modell för organisatorisk förändring

Lewins modell för organisatorisk förändring är en kraftfull metod som används för att förstå och hantera förändringsuppgifter inom organisationen. Modellen består av tre steg: unfreezing, changing och refreezing.

Relevanta nyckelord

 • Organisationsutveckling
 • Förändringsledning
 • Ledarskapsutveckling
 • Talent management
 • Lewins modell
 • Six Sigma
 • Lean

Sammanfattning

Organisationsutveckling är en viktig disciplin som kräver särskild fokus för att främja din karriär. Genom att utveckla din självmedvetenhet, bli en expert i din specialisering, bygga upp ditt nätverk och lära dig olika metoder, kan du avancera som professionell organisationsutvecklare. Använd de relevanta nyckelorden som nämns ovan i din sökstrategi för att hitta ytterligare tips och tricks för att lyckas inom detta område.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.