Kreditkontroll - Vad du behöver veta för att undvika skuldfällor

Att ha koll på sin kreditkontroll är viktigare än någonsin tidigare, särskilt i en tid där ett överväldigande antal personer befinner sig i skuldfällor. Det är därför viktigt att du förstår vad som är involverat i en kreditkontroll och vad betalningsanmärkningar innebär för din kreditvärdighet.

Kreditvärdering och betalningsanmärkningar

Kreditvärdering är en bedömning av en persons kreditvärdighet baserat på dennes tidigare kredituppgifter. Det finns olika kreditupplysningsföretag som tillhandahåller kreditupplysningar till banker, försäkringsbolag och andra kreditinstitut. Dessa företag använder olika algoritmer för att avgöra en persons kreditvärdighet, men de använder alla tidigare betalningshistorik för att göra en bedömning.

En betalningsanmärkning är en markering på en persons kredituppgifter om att en person misslyckats med att betala en skuld i tid. Om du har en betalningsanmärkning på dina kredituppgifter kan detta påverka din kreditvärdighet och göra att det blir svårare för dig att få lån eller krediter i framtiden.

Kreditkontroll vid ansökan om lån eller kredit

Vid ansökan om lån eller kredit kommer långivaren att begära en kreditkontroll. Detta görs för att försäkra sig om att du som låntagare har tillräcklig kreditvärdighet för att ta på dig ytterligare skuld. Vid en kreditkontroll så kommer kreditinstitutet få tillgång till dina kredituppgifter samt eventuella betalningsanmärkningar.

Det är bra att förstå att varje gång som det görs en kreditkontroll, så kan detta påverka din kreditvärdighet negativt, så det är bra att försöka undvika onödiga ansökningar om lån eller krediter som kan komma att försvåra din ekonomi i framtiden.

Så undviker du skuldfällor

För att undvika skuldfällor så är det viktigt att du har en god förståelse för din egen ekonomi och att du gör en realistisk bedömning av din möjlighet till återbetalning av utlånade pengar.

Det är också en bra idé att du skapar en månadsbudget för dina utgifter och att du noga övervakar dina utgifter för att se till att du inte spenderar mer än vad du har råd med. Om du upptäcker att du befinner dig i en skuld och har svårt att betala tillbaka, så är det viktigt att du agerar snabbt och kontaktar det kreditinstitutet som du har lånat pengar från för att diskutera dina options.

Relevanta nyckelord

  1. Kreditkontroll
  2. Kreditvärdering
  3. Betalningsanmärkning
  4. Skuld
  5. Månadsbudget
  6. Kreditupplysningsföretag
  7. Krediter

Sammanfattning

Att ha koll på sin kreditkontroll är avgörande för att undvika skuldfällor. Genom att förstå vad som är involverat i en kreditkontroll och vad betalningsanmärkningar innebär för din kreditvärdighet, så kan du ta bättre beslut om din ekonomi. Genom att skapa en månadsbudget, vara noga med att övervaka dina utgifter och agera snabbt om du hamnar i en skuld, så kan du undvika att hamna i en skuldfälla i framtiden.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.