Hur blir man kontrollansvarig? - En guide till utbildning och karriärvägar

En av de viktigaste rollerna i byggbranschen är kontrollansvarig, också känd som KA. Denna person är ansvarig för att säkerställa att byggprojektet följer alla relevanta regler och bestämmelser. KA måste ha omfattande kunskaper om lagar och standarder och vara kapabel att identifiera och åtgärda eventuella problem som uppstår under byggprocessen.

Men hur blir man kontrollansvarig? Vilka utbildningar och karriärvägar finns det för att nå detta mål? Här är en guide som förklarar allt du behöver veta.

Utbildning för att bli kontrollansvarig

För att bli en KA finns det flera olika utbildningsvägar att välja mellan. Vanligtvis krävs en högskoleutbildning inom teknik eller arkitektur, men det finns också möjlighet att ta specialiserade kurser på yrkeshögskolor eller universitet. De flesta kurserna fokuserar på byggteknik och lagar och förordningar relevant för kontrollansvariga, till exempel Plan- och bygglagen och Boverkets byggregler.

I Sverige finns det också en specifik utbildning för kontrollansvariga, 'Kontrollansvarig enligt PBL'. Denna utbildning fokuserar på de huvudfunktioner som en KA ansvarar för inom Plan- och bygglagen, såsom kvalitetsansvar, tekniskt ansvar och tutelaransvar. Utbildningen erbjuds av flera olika utbildningsanordnare, både på distans och på plats.

Karriärvägar för kontrollansvariga

Efter att ha slutfört en utbildning kan kontrollansvariga välja mellan flera olika karriärvägar. Vissa väljer att arbeta som fristående konsulter, medan andra arbetar direkt för en byggherre eller kommun. Många byggföretag har en kontrollansvarig som en del av sin organisation.

För de som vill göra karriär inom byggbranschen finns möjligheter att gå vidare och ta på sig större och mer komplexa projekt som kontrollansvarig eller projektledare.

Certifiering för kontrollansvariga

Kontrollansvariga kan också välja att certifiera sig för att öka sin professionella status och visa sin kompetens för potentiella arbetsgivare. Certifieringar som finns tillgängliga inkluderar KA-certifiering från Svensk Certifiering AB och SBR's certifiering.

Relevanta nyckelord

  • Kontrollansvarig
  • Kontrollansvarig utbildning
  • Karriärvägar för kontrollansvarig
  • KA-certifiering
  • Bygglov

Sammanfattning

Att bli kontrollansvarig är en spännande karriärväg för den som vill arbeta inom byggbranschen. Det finns många olika utbildningsvägar att välja mellan, inklusive en specifik utbildning för KA, och möjligheter att fortsätta karriären som projektledare eller konsult. Genom att certifiera sig kan man öka sin professionella status och visa sin kompetens på arbetsmarknaden.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.