Kontorsergonomi - Så förhindrar du arbetsrelaterade skador på kontoret

Arbete på kontor kan ofta orsaka skador på grund av felaktiga arbetsställningar och upprepade rörelser som kan belasta kroppen. Detta kallas kontorsergonomi och handlar om att förbättra anpassningen mellan det arbete vi utför och våra kroppar. I denna artikel kommer vi att ta en närmare titt på hur du kan förhindra arbetsrelaterade skador på kontoret.

Förebygg skador med ergonomiska möbler och utrustning

En av de enklaste sakerna du kan göra för att undvika skador är att investera i ergonomiskt utformade möbler och utrustning. Ett justerbart skrivbord och en ergonomisk stol kan göra en stor skillnad för att förbättra kroppens hållning och minska belastningen på nacke, rygg och axlar. En monitorhållare är en annan bra investering som gör att du kan anpassa skärmen efter din synlinje, vilket minskar ögon- och nackbelastning.

Ta regelbundna pauser och rör på dig

Det är viktigt att ta regelbundna pauser för att förhindra att kroppen belastas för mycket. När du sitter stilla under en längre tid ökar risken för dålig blodcirkulation och stelhet. Försök att stå upp och röra på dig minst en gång i timmen för att hålla blodet cirkulerande och minska risken för skador.

Anpassa din arbetsplats efter dig

Att anpassa din arbetsplats efter dina behov kan göra en stor skillnad för att förbättra din arbetsmiljö. Justera stolens höjd så att armbågarna bildar en rät vinkel och placera tangentbordet på en höjd som gör att du kan hålla armarna och handlederna i en neutral position. Ytan på skrivbordet ska vara på en höjd som möjliggör att du kan vila armarna i en avslappnad ställning. En kontorsmatta kan också minska belastningen på fötterna under längre arbetspass.

Vilka små justeringar kan du göra?

 • Justera skrivbordshöjden så att armbågarna bildar en rät vinkel
 • Placera tangentbordet på en höjd som gör att du kan hålla armarna och handlederna i en neutral position.
 • Anpassa skärmbilden efter din synlinje
 • Se till att ytan på skrivbordet är på en höjd som möjliggör att du kan vila armarna i en avslappnad ställning
 • Använd en kontorsmatta

Relevanta nyckelord

 • Kontorsergonomi
 • Ergonomi
 • Hälsosam arbetsmiljö
 • Skador på kontoret
 • Anpassa arbetsplatsen
 • Ergonomiska möbler och utrustning
 • Reglerbundna pauser

Sammanfattning

Använda ergonomiska möbler och utrustning, ta regelbundna pauser och anpassa din arbetsplats efter dina behov kan hjälpa till att förhindra arbetsrelaterade skador och skapa en hälsosam arbetsmiljö. Genom att göra små justeringar i din arbetsplats kan du minska risken för belastningsskador och förbättra din arbetseffektivitet. Tänk på att ta regelbundna pauser och röra på dig för att hålla kroppen i rörelse och minska belastningen på kroppens muskler.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.