Intervjuteknik – Så förbereder du dig för en framgångsrik intervju

Att bli kallad till en intervju är ett stort steg mot att få jobbet du har ansökt om. Att imponera på din potentiella arbetsgivare under intervjun är en viktig del av denna process. Att förbereda och öva på din intervju teknik kommer att öka dina chanser att landa jobbet. I denna artikel delar vi med oss av några tips för att förbereda dig och säkerställa en väl utförd intervju.

Skapa en plan för din intervju

Innan du ens sätter dig ner i intervjustolen, bör du ha en plan. Att veta mer om företaget, dess kultur och vilka uppgifter som vanligen ingår i rollen du ansöker om, ger dig en fördel gentemot andra sökande. Försök att få tag på intervjufrågor i förväg och öva dina svar, men var inte för styv i din plan.

Forskning om företaget

Det är viktigt att göra din forskning om företaget och dess kultur. Kolla in deras hemsida, sociala medier och gå igenom deras senaste nyheter och eventuella utmärkelser. Att ha denna information vid fingertopparna kan hjälpa dig att ställa frågor under intervjun och visar ditt intresse för företaget.

Förbered dig för intervjufrågorna

Att veta vilka frågor som kan komma upp under intervjun kan hjälpa dig att göra dig redo för att svara övertygande och säkert. Det finns ett antal vanliga frågor som ofta dyker upp under intervjuer, till exempel:

  • Berätta om dig själv?
  • Vilken erfarenhet har du som är relaterad till jobbet?
  • Vad kan du bidra med till företaget?

Ta en titt på dessa frågor i förväg och tänk igenom svaren på dem. Det är också bra att tänka på specifika exempel på situationer du har hanterat tidigare som kan visa din erfarenhet och färdigheter.

Använd det STAR-formatet

STAR-formatet är ett vanligt sätt att svara på intervjufrågor. STAR står för situation, uppgift, åtgärd och resultat. Detta hjälper dig att strukturera dina svar på ett lättförståeligt sätt och visar din förmåga att hantera situationer på ett organiserat sätt.

Klä dig för framgång

Din klädsel kan påverka hur du känner dig under intervjun och hur du uppfattas av din intervjuare. Välj kläder som får dig att känna dig självsäker och bekväm. Tänk också på att klä dig på ett sätt som representerar arbetsplatsens kultur. Om företaget har en business casual eller en formell klädkod, försök att passa in i detta.

Var noga med din hygien

Det är också viktigt att se till att du är noga med din hygien innan du går på intervjun. En välfräschad person presenterar sig själv på ett bättre sätt och tar interviewarens uppmärksamhet bort från din personliga framtoning och istället på dina mer positiva egenskaper.

Relevanta nyckelord

Här är några relevanta nyckelord för denna artikel:

  • Intervju teknik
  • Förberedelse inför en intervju
  • STAR-format
  • Använda klädkod
  • Hygien och presentation
  • Intervju frågor
  • Företagsforskning

Sammanfattning

Att ta sig tid att förbereda inför en intervju är avgörande för din framgång. Forskning om företaget, träna på intervjufrågor och planera din klädsel är alla faktorer som kan påverka din perception under en intervju.

Kom ihåg att göra dina läxor och lita på din personliga erfarenhet när du svarar på frågor. Med dessa tips går du in med mer självförtroende och förberedelse för att lyckas på din intervju.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.