Allt du behöver veta om hyresrätt

Att hyra en bostad är ett vanligt val för många i dagens samhälle. Oavsett om du är hyresgäst eller hyresvärd finns det några saker du behöver ha koll på när det kommer till hyresrätt.

Hyreslagen

Hyresrätt är reglerad i en lagstiftning som kallas Hyreslagen. Hyreslagen skyddar både hyresgästen och hyresvärden, och reglerar hyran, uppsägning och andra viktiga frågor. Det är viktigt att känna till Hyreslagen för att veta dina rättigheter och skyldigheter som hyresgäst eller hyresvärd.

Hyran

Hyran för en hyresrätt bestäms vanligtvis av hyresvärd och hyresgäst tillsammans, men finns också reglerade i Hyreslagen. Hyreslagen säger att hyran inte får vara orimligt hög och den ska även följa marknadens prisnivå.

Uppsägning

Hyreslagen reglerar även när och hur en hyresgäst eller hyresvärd kan säga upp hyresavtalet. Som hyresgäst har man rätt till en viss uppsägningstid, beroende på hur länge man bott i lägenheten. Som hyresvärd finns det också regler för när och hur man får säga upp en hyresgäst.

Hyresgäst

Som hyresgäst finns det ett antal saker du behöver tänka på när du hyr en bostad. Här är några viktiga saker:

Besiktning av bostad

Innan du flyttar in i en hyresrätt är det viktigt att besikta bostaden tillsammans med hyresvärden. Då ser ni tillsammans över skicket på bostaden och vad som eventuellt behöver åtgärdas. Det är också viktigt att dokumentera besiktningen skriftligt med bilder och liknande.

Underhåll av bostad

Som hyresgäst har du ansvar för att ta hand om bostaden under hyresperioden. Det innebär att du ska se till att hålla det rent och i gott skick. Mindre reparationer, till exempel byte av lampor, ansvarar också du som hyresgäst för att ta hand om.

Hyresvärd

Som hyresvärd finns det också några viktiga saker att tänka på. Här är några exempel:

Besiktning av bostad

Precis som för hyresgästen är det viktigt att besikta bostaden innan hyresgästen flyttar in. Det är också viktigt att dokumentera besiktningen skriftligt med bilder och liknande.

Underhåll av bostad

Som hyresvärd är det ditt ansvar att se till att bostaden är i gott skick. Det innebär att du åtgärdar eventuella skador på bostaden och ser till att det finns tillräckligt med underhåll i lägenheten.

Relevanta nyckelord

  • Hyresrätt
  • Hyreslagen
  • Uppsägning
  • Besiktning
  • Underhåll

Sammanfattning

Att hyra en bostad innebär att man som både hyresgäst och hyresvärd behöver tänka på en hel del saker. Hyreslagen reglerar de viktigaste frågorna, som hyra och uppsägning. Som hyresgäst har man ansvar för att ta hand om bostaden, medan hyresvärden ansvarar för att se till att bostaden är i gott skick. Det är viktigt att besikta bostaden tillsammans samt dokumentera besiktningen skriftligt med bilder för att vara säker på att båda parter är överens.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.