5 tips för att hantera besvärliga människor på jobbet

Ingen ska behöva känna stress eller obehag på arbetsplatsen på grund av besvärliga människor. Tyvärr är det en del av livet och det är upp till oss att veta hur vi ska hantera dessa människor. Detta är inte en lätt uppgift, men med rätt verktyg kan vi undvika att känna oss frustrerade och behandlade illa. Här kommer fem viktiga tips som kan hjälpa dig att hantera besvärliga människor på jobbet.

1. Identifiera problemet och kommunicera öppet

Det första steget mot att hantera en besvärlig kollega är att identifiera problemet. Vad är det exakt som stör dig? När du vet vad problemet är, är det viktigt att kommunicera öppet med personen. Försök att hålla en positiv ton och fokusera på problemet, inte på personen. Säg till exempel "Jag känner mig stressad när du skjuter upp våra projekt till sista minuten" istället för "Du är en stressande person att arbeta med."

1.1 Förlåt och glöm

Att acceptera en ursäkt och glömma förlåta dig själv är avgörande för att du ska kunna hantera besvärliga människor på jobbet. Det kan vara svårt att ta emot en ursäkt, men det är en nödvändig del av att bygga en positiv arbetsmiljö.

2. Sätt gränser

Att sätta gränser kan vara en effektiv strategi för att hantera besvärliga människor på jobbet. Om du har en kollega som alltid vill ha din uppmärksamhet kan du sätta ett tydligt avgränsande skrivbord eller be om tid att gå tillbaka till jobbet. Det viktigaste att komma ihåg är att sätta tydliga gränser som du är bekväm med.

2.1 Var konsekvent

När du sätter gränser måste du vara konsekvent med att upprätthålla dem. Om din kollega går över gränsen och du inte markerar det, kommer det bara att leda till större problem längre fram.

3. Sätt upp en arbetsgrupp

Att ha en arbetsgrupp kan vara en effektiv strategi för att hantera besvärliga människor på jobbet. När du har en grupp av pålitliga och tillförlitliga kollegor som du kan lita på, blir det lättare att hantera besvärliga människor. Detta är särskilt viktigt om du har en ledarskapsroll på arbetsplatsen.

3.1 Bygg upp arbetsgruppen

När du bygger upp arbetsgruppen, försök att välja personer med olika personliga stilar och kompetenser. Detta kan skapa en balanserad grupp som kan hantera olika situationer.

4. Acceptera att vissa människor är besvärliga

Det finns vissa människor som aldrig kommer att ändra sin attityd eller beteende. Den bästa strategin för att hantera dessa människor är att acceptera att det här är hur de är. Du kommer inte alltid att ha kontroll över situationen, men du kan ha kontroll över hur du reagerar på den.

4.1 Sätt upp självvård

Försök att ta hand om dig själv och lära dig att hantera stress på en hälsosam och konstruktiv många på jobbet. Att ha en regelmatig sömn- och träningsschema kan gå långt i att hantera besvärliga människor på jobbet.

5. Sök stöd när det behövs

Det är viktigt att komma ihåg att du inte behöver hantera besvärliga människor på jobbet ensam. Om du känner att situationen är för svår att hantera själv kan du söka stöd från en nära vän eller kollega, eller till och med en professionell terapeut.

5.1 Använd HR

Om du har en HR-avdelning kan du vända dig till dem för stöd och råd. HR-avdelningen kan hjälpa dig att lösa problemet eller uppmana kollegan att ändra sitt beteende.

Relevanta nyckelord

  • Hantera besvärliga människor
  • Arbetsmiljö
  • Kommunikation
  • Stresshantering
  • Arbetsgrupp
  • Självvård
  • HR-avdelning

Sammanfattning

Det finns ingen enkel lösning på att hantera besvärliga människor på jobbet, men med dessa fem tips kan du minimera stress och frustration. Identifikation av problemet, sättning av gränser, byggande av en arbetsgrupp, acceptans och sökning av stöd är alla effektiva verktyg som kan hjälpa dig att hantera besvärliga människor på jobbet. Tänk på att ta hand om dig själv för att minska stressnivåern på arbetsplasten. Sammanfattningsvis – hantera besvärliga människor på jobbet handlar om att vara taktfull, kommunikativ och självtillräcklig.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.