Så här skapar du ditt eget familjeträd - En guide till släktforskning

Har du någonsin undrat vem dina förfäder var och varifrån de kom? Att skapa ditt eget familjeträd är ett utmärkt sätt att utforska ditt genealogiska ursprung och lära dig mer om din familjehistoria.

Steg 1: Samla information om din familj

Innan du börjar bygga ditt familjeträd måste du samla in information om din familj. Ta kontakt med din familj och be om deras hjälp för att verifiera namn, födelsedatum och platser för dina familjemedlemmar. Du kan även söka efter gamla fotografier, brev eller andra dokument som kan hjälpa dig att få mer information.

Steg 2: Välj en plattform att använda för ditt familjeträd

Det finns många plattformar som du kan använda för att skapa ditt familjeträd. Ancestry.com, MyHeritage, och FamilySearch är tre av de mer populära alternativen. När du väljer en plattform, se till att det är en som har en grundläggande gratisversion, och se till att det har godkänd dataintegritet.

Steg 3: Börja bygga ditt familjeträd

Nu är det dags att börja bygga ditt familjeträd. Börja med att lägga till dig själv och dina föräldrar, och arbeta sedan tillbaka genom tiderna genom att lägga till dina far- och morföräldrar och deras föräldrar.

Steg 4: Sök efter samband och nya datakällor

När du har samlat in så mycket information som möjligt är det dags att börja söka efter samband. Titta på födelsedatum och platser för att se om du kan hitta några gemensamma trådar mellan dina förfäder. Du kanske också vill börja söka efter nya datakällor, som kyrkoböcker eller folkräkningar.

H3 - Börjar förlänga trädets grenar och andra tips

När du har skapat ditt grundläggande familjeträd är det dags att börja förlänga det genom att lägga till ytterligare familjemedlemmar och släktgrenar. Här är några tips som kan hjälpa dig på vägen:

  • När du träffar dina äldre släktingar, fråga om deras minnen och erfarenheter. Många av dessa berättelser kan inte hittas någon annanstans och kan ge en unik inblick i din familjs historia.
  • Kontrollera olika datakällor för att få mer information om dina förfäder. Kyrkoböcker, tidningar och folkräkningar kan alla vara användbara.
  • Kolla på DNA-testning för att se om det finns några andra släktingar därute som har släktband med dig.

Relevanta nyckelord

  • Släktforskning
  • Genealogi
  • Familjehistoria
  • Familjeträd
  • Söka anor
  • DNA-testning
  • Kyrkoböcker

Sammanfattning

Att skapa ett familjeträd är ett fantastiskt sätt att utforska din genealogiska historia och lära dig mer om din familj. Genom att samla in information om dina förfäder och bygga ett familjeträd kan du upptäcka spännande samband och hitta nya, intressanta historier om din familjs förflutna. Med hjälp av teknik, DNA-testning och andra tillgängliga resurser kan du fördjupa dig mer i din släkts historia och hitta oväntade samband.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.