Så här hittar du de bästa kandidaterna - En guide till modern kandidatsökning

Att hitta rätt kandidater kan vara en utmaning för många arbetsgivare. Oavsett om du driver ett stort företag eller en liten rörelse, är det viktigt att du har en effektiv strategi för att söka efter potentiella kandidater. I denna guide kommer vi att utforska hur du kan förbättra din kandidatsökning genom moderna tekniker och verktyg.

1. Använd sociala medier för att hitta potentiella kandidater

Sociala medier är en ovärderlig resurs när det gäller att hitta potentiella kandidater. Tack vare sociala plattformar som LinkedIn och Twitter har det blivit lättare än någonsin att hitta personer med rätt kvalifikationer. Genom att använda avancerade sökfunktioner på LinkedIn kan du hitta personer inom en specifik bransch eller yrkeskategori. För att nå ut till potentiella kandidater kan du använda dig av betalda annonser på LinkedIn, Facebook eller Twitter. Dessa annonser kan du sedan rikta in mot personer med rätt yrkeserfarenhet och utbildning.

Använd avancerade sökfunktioner

När du använder sökfunktionerna på LinkedIn kan du filtrera dina sökningar baserat på följande kriterier:

 • Bransch
 • Erfarenhetsnivå
 • Geografi
 • Utbildning
 • Språkkunskaper
 • Företagsnamn

Genom att exempelvis filtrera efter bransch och geografi kan du hitta personer som arbetar inom din specifika bransch och som befinner sig i din geografiska region.

2. Bygg starka relationer med potentiella kandidater

Att bygga starka relationer med potentiella kandidater är en viktig del i kandidatsökningen. Genom att etablera en dialog med personer som har potential att bli framtida kandidater kan du öka dina chanser att fånga deras intresse. Det är också ett utmärkt sätt att skapa en pipeline av kandidater som du kan använda vid framtida rekryteringar.

Var proaktiv i dina relationer

När du har hittat personer som du tror kan vara en god match för ditt företag, bör du vara proaktiv i din relation med dem. Skicka iväg ett personligt meddelande på LinkedIn där du beskriver varför du är intresserad av just dem och vad du kan erbjuda i form av karriärmöjligheter. Om du lyckas skapa en intressant dialog kan det resultera i en långsiktig relation som kan leda till framtida samarbeten.

3. Fokusera på kandidatupplevelsen

Att ge en god kandidatupplevelse är a och o för att attrahera bästa kandidaterna. Kandidatupplevelsen innefattar allt från annonsering och intervjuer till erbjudanden och anställningar. Det är viktigt att du skapar en positiv upplevelse för kandidaten för att öka dina chanser att fånga deras intresse.

Använd videointervjuer och rekryteringsverktyg

För att ge en bättre kandidatupplevelse kan du använda teknologi som videointervjuer och rekryteringsverktyg. Genom att låta kandidaten svara på förinspelade frågor kan du spara tid och samtidigt få en bättre överblick över kandidaternas färdigheter och erfarenheter. Rekryteringsverktyg som inkluderar automatiska processer och sökfunktioner kan också hjälpa dig att spara tid och pengar.

Relevanta nyckelord

 • Kandidatsökning
 • Effektiv rekrytering
 • Sociala medieplattformar
 • Kandidatupplevelse
 • Rekryteringsverktyg
 • Moderna tekniker
 • Proaktiv rekrytering

Sammanfattning

Att hitta rätt kandidater är en utmaning för många arbetsgivare. Genom att använda sociala medier, bygga relationer med potentiella kandidater och skapa en positiv kandidatupplevelse kan du öka dina chanser att hitta de bästa kandidaterna. Använd moderna tekniker och verktyg för att förbättra din kandidatsökning och hålla dig konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.