Allt du behöver veta om frakturer - Så läker du enkelt

Vi har alla hört talas om frakturer, men vad innebär egentligen begreppet? En fraktur är en benbrott som uppstår när benet utsätts för en kraft som överstiger dess förmåga att stå emot. Frakturer kan uppstå på grund av en mängd olika orsaker, till exempel trauma, sjukdom eller benskörhet. I denna artikel kommer vi att diskutera allt du behöver veta om frakturer, skador och hur du enkelt kan läka en fraktur utan att behöva genomgå en långvarig utbildning.

De vanligaste typerna av frakturer

Det finns många olika typer av frakturer, men de vanligaste inkluderar öppna frakturer, slutna frakturer, stressfrakturer och kompressionsfrakturer. En öppen fraktur är när benet bryts och ett benstump utsätts, medan en slutet fraktur innebär att det inte finns någon synlig exponering av benet. Stressfrakturer uppstår när benet utsätts för upprepad stress, såsom vad som händer när idrottare överanstränger sina kroppar. Kompressionsfrakturer uppstår vanligtvis i ryggraden eller höften på grund av benskörhet eller osteoporos.

Hur man läker en fraktur

Läkning av en fraktur kan ta tid, men det finns några beprövade metoder som kan göra processen snabbare och effektivare. Det är viktigt att först och främst minimera belastningen på det skadade området och undvika rörelse som kan förvärra skadan. Området kan vara instabilt och svårt att hantera, så konsultera alltid en läkare innan du prövar dessa steg.

Aldrig använda alkohol eller rökning vid läkning av frakturer. Rökning och alkohol kan bryta ner benen och leda till sämre läkning. I stället kan du använda alternativa metoder som kost och örter. En kost som är rik på kalcium och D-vitamin kan hjälpa till att stärka dina ben och göra läkningsprocessen snabbare. Örter som arnika och johannesört kan hjälpa till att minska inflammation och öka blodcirkulationen till det skadade området, vilket också kan hjälpa till att påskynda läkningen.

Rehabilitering efter en fraktur

Efter att en fraktur har läkt är det viktigt att gradvis öka belastningen på det skadade området. Detta kan ske genom att utföra övningar som sträcker ut musklerna runt benskadan och stärker den skadade benet.

Ett exempel på en övning är att lägga en handduk på marken och sätta foten på handduken. Dra sedan handduken mot dig genom att böja knät. Detta kommer att öka styrkan i det skadade benet och hjälpa till att återställa rörelseomfånget i benet.

Relevanta nyckelord:

  • frakturer
  • benbrott
  • läka fraktur
  • benstump
  • stressfrakturer
  • kompressionsfrakturer
  • osteoporos

Sammanfattning

Att lida en fraktur kan vara smärtsamt och tidskrävande. Men genom att följa rätt läkningsmetoder och rehabiliteringsövningar kan du enkelt läka en fraktur. Kom ihåg att konsultera en läkare först och använd inte alkohol eller rökning vid läkning av frakturer. Genom att äta rätt och använda örter som stärker benen kan du påskynda läkningen.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.