Så förbättrar du ergonomin på arbetsplatsen | Tips och råd

Många av oss tillbringar stora delar av vår tid på jobbet sittande framför en dator. Att ha en bra ergonomisk arbetsplats är viktigt för vår hälsa och produktivitet. I denna artikel ger vi dig tips och råd om hur du kan förbättra ergonomin på din arbetsplats.

Anpassa din arbetsplats

Börja med att anpassa din arbetsplats efter dina behov. Se till att din stol och skrivbord är justerbara så att du kan sitta i en bekväm och hälsosam position. När du sitter på stolen ska dina fötter vara plant på golvet och dina knän i en vinkel på 90 grader. Se också till att skärmen på din dator är placerad i ögonhöjd, så att du inte behöver böja nacken.

Uppdatera din stol

En bra stol är avgörande för att kunna arbeta utan att skada kroppen. Den ska ge stöd för ländryggen och ha bra armstöd för att undvika belastning på axlarna. Investera i en högkvalitativ stol som du kan justera efter dina behov, och byt ut den om den börjar slitas.

Förbättra skrivbordsläget

Det är viktigt att ha ditt skrivbord och dator på rätt höjd för att undvika belastning på nacken och axlarna. Om ditt skrivbord är för högt eller för lågt kan du använda en fotpall eller ställa under din skärm för att få rätt höjd.

Ta pauser ofta

Att ta pauser är viktigt för både ögon och kropp. Se till att ta en paus från ditt arbete minst en gång varje timme. Res på dig, rör på nacke och armar, och ta ett par djupa andetag. Det är också bra att gå en kort promenad eller göra några stretchövningar för att mjuka upp stela muskler.

Bli rörlig

Att vara stilla under en längre tid kan leda till trötthet och påverka din kroppshållning negativt. Se till att variera din arbetsställning genom att stå upp eller sitta på en pilatesboll. Detta gör att blodcirkulationen i kroppen ökar och att du förbättrar din hållning.

Använd ögonövningar

Att stirra på en skärm kan leda till överbelastning på dina ögon och orsaka huvudvärk. Se till att göra ögonövningar regelbundet, genom att fokusera på ett objekt långt borta och sedan på ett som är närmare dig. Detta hjälper till att minska belastningen på dina ögon.

Relevanta nyckelord

  • Ergonomi på arbetsplatsen
  • Anpassa din arbetsplats
  • Förbättra skrivbordsläget
  • Ta pauser ofta
  • Bli rörlig
  • Använd ögonövningar

Sammanfattning

Att ha en ergonomisk arbetsplats är viktigt för din hälsa och produktivitet. Genom att anpassa din arbetsplats, ta pauser ofta och variera din arbetsställning kan du förbättra din ergonomi. Kom ihåg att göra ögonövningar regelbundet för att undvika överbelastning på dina ögon. Följ dessa enkla tips och du kommer att uppleva en märkbar skillnad i din hälsa och ditt välbefinnande på jobbet.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.