Fleråriga Växter - Tips & Tricks för Vacker Trädgård

Efter en kämpig vår längtar vi alla efter en vacker trädgård där vi kan koppla av och njuta. Men vad många inte vet är att det inte behöver vara en stor investering varje år för att skapa en trädgård som blommar. Genom att plantera fleråriga växter kan du investera tid och energi en gång och sedan njuta av en lummig trädgård år efter år. Här är våra tips och tricks för att lyckas med planteringen och skötseln av dina fleråriga växter.

Plantera rätt

Det är viktigt att tänka på vilken sorts fleråriga växter du planterar, så att du ger dem rätt förutsättningar att trivas och överleva. En del växter trivs i soligt läge medan andra vill ha mer skugga. Förutom ljus och vattennivå beror valet av växt också på jordmånens egenskaper. En del fleråriga växter kräver till exempel sur jord medan andra föredrar en mer alkalisk jord. Se till att du planterar din växt på rätt plats så att den trivs och växer sig stark.

Jordkvalité

Innan du planterar dina fleråriga växter, se till att jorden är rätt pH-balanserad samt gödselrik. Du kan testa jordens pH-balans med en testare, och välja att justera pH-balansen med hjälp av kalk eller svavel - beroende på om du har sur jord eller alkalisk jord. Du kan också välja att komplettera jorden med naturliga gödningsmedel för att hålla den näringsrik och mullig.

Följa instruktioner

Det är viktigt att läsa på instruktionerna som kommer med plantan innan du sätter igång. Olika sorter av samma växt kan ha olika krav på jordmån, ljus och vatten. Om du följer instruktionerna ökar du chansen att växten överlever och blommar fint efter ett tag.

Skötsel av dina fleråriga växter

Att plantera din fleråriga växt är bara en del av processen. Skörda sedan fördelarna av att se dina växter växa och blomma.

Rätt bevattning

Fleråriga växter är ofta mer torktåliga än årliga växter, men vissa av dessa kräver specifik bevattning. Se till att vattna plantsättningarna regelbundet och djupt. Undvik dock fuktig jord eller översvämning, eftersom fleråriga växter trivs inte i för mycket fukt.

Ta hand om din trädgård

Se till att ta bort ogräs i din trädgård - dessa kan konkurrera med dina fleråriga växter om näring, vatten och sol. Applicera också en tjock mulch runt dina plantor. Mulch bevarar fuktighet, bekämpar ogräs och skyddar rötterna från kyla.

Försiktig beskärning

Fleråriga växter ska trimmas på vår och höst. Under trädgårds-utfrisningstiderna är det bäst om gamla blad och döda stjälkar tas bort. Beskärning kan också hjälpa till att forma din fleråriga växt.

Relevanta nyckelord

  1. Fleråriga växter
  2. Trädgård
  3. Plantera & Skötsel
  4. Vattenbalans
  5. Skurvöverlevnad
  6. Miljövänlig trädgård
  7. Ogräsbehandling

Sammanfattning

Att plantera fleråriga växter är ett utmärkt sätt att skapa en vacker trädgård som kommer att hålla år efter år. Se till att plantera på rätt plats, vattna rätt och trimma på rätt sätt. Genom att följa våra tips här ovan, kan du skapa en trädgård som du kan koppla av i och njuta av i många år framöver.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.