Falsk kollega - Så undviker du att bli lurad av en bedragare på arbetsplatsen

Har du någonsin upplevt att du blivit lurad av en falsk kollega på jobbet? Det är en obehaglig situation som kan drabba vem som helst. Det är viktigt att vara uppmärksam och vaksam på detta problem eftersom det kan leda till stora konsekvenser för både din karriär och din personliga ekonomi. I denna artikel kommer vi att prata om hur du skyddar dig mot bedrägeri från falska kollegor på arbetsplatsen.

Var uppmärksam på kollegor som insisterar på att använda personliga konton

Ett vanligt tecken på en falsk kollega är att de insisterar på att kommunicera med dig genom personliga e-postadresser eller sociala medier-konton istället för att använda företagets e-postsystem eller andra officiella kommunikationskanaler. Denna metod kan användas för att undvika offentlig granskning och spårbarhet, vilket kan indikera bedrägeri.

Var alltid försiktig när det gäller transaktioner

Falska kollegor kan be dig att göra en transaktion för företaget, men du måste vara försiktig. Försök alltid att dubbelkolla med din chef eller en annan auktoritativ person på jobbet för att verifiera att transaktionen är legitim och inte en del av en bedrägerioperation.

Lär dig att identifiera tecken på bedrägeri

En vanlig form av bedrägeri på arbetsplatsen är att be om dina personliga uppgifter eller lösenord. Var alltid uppmärksam på detta och var noga med att hålla dina personliga uppgifter privata. Om du misstänker att en kollega frågar efter dina personliga uppgifter av misstag eller av illvilja, kontakta din IT-avdelning eller HR-avdelningen så snart som möjligt.

Relevanta nyckelord

  • Falsk kollega
  • Bedrägeri på arbetsplatsen
  • Skydd mot bedrägeri
  • Säkerhet på jobbet
  • Transaktionsbedrägeri

Sammanfattning

Att skydda sig mot bedrägeri är alltid viktigt, oavsett om det sker på arbetet eller i privatlivet. Var alltid uppmärksam på misstänkta situationer och använd endast officiella kommunikationskanaler för att kommunicera med kollegor. Var alltid försiktig när det gäller transaktioner och tveka inte att kontakta din chef eller auktoritativa personer på jobbet för att dubbelkolla när det behövs. Följer du dessa råd kan du skydda dig själv och undvika att falla offer för en falsk kollega.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.