Excel för Nybörjare - Lär dig grunderna på enklaste sättet

Excel är ett av de mest använda programmen i arbetslivet och skolan, men det är även ett verktyg som kan användas för att hantera dina personliga ekonomiska eller matematiska problem. Det är ett program som används för att presentera data på ett professionellt sätt och är ett viktigt verktyg för dagens individer. Endast genom en grundläggande kunskap om Excel kan du effektivt använda programmet. Denna artikel innehåller tips och förslag på övningar speciellt för nybörjare, samt några av de viktigaste funktionerna i programmet.

Vad är Excel och hur fungerar det?

Excel är ett kalkylprogram som används för att hantera data, skapa diagram och tabeller, samt för att utföra olika matematiska funktioner. Det är ett mycket kraftfullt program som används över hela världen. Programmet är inte bara användbart för företag utan även för privatpersoner och studenter. Det har också en mängd olika funktioner som kan användas för att konvertera eller manipulera data och illustrera det på ett professionellt sätt.

Hur man öppnar Excel

Starta programmet genom att klicka på ikonen på ditt skrivbord eller i start-menyn. Detta öppnar ett nytt fönster där du kan arbeta med dina kalkylblad.

Att skapa ett kalkylblad

Excel består av rader, kolumner och rutor och för att skapa ett kalkylblad behöver du ange uppgifterna i rutorna (cellerna). Du väljer rutorna genom att klicka på dem med musen eller genom att använda piltangenterna. Varje cell kan innehålla text, nummer eller en matematisk formel.

Att redigera ditt kalkylblad

Du kan enkelt ändra innehållet i verktygsfältet genom att klicka på den cell du vill bearbeta. Det finns ett antal olika sätt att ändra värdet i en cell. Du kan välja att "sudda" ut värdet och skriva in ett nytt, eller att använda knapparna för formler som finns i verktygsfältet.

Användbara TIPS

Här följer några tips som kan hjälpa dig att effektivt använda Excel:

Lägg till flera rader eller kolumnar

Om du behöver lägga till flera rader eller kolumner på en gång, kan du enkelt följa dessa steg:

 1. Markera den eller de rader eller kolumner som du vill lägga till intill ditt befintliga kalkylblad.
 2. Högerklicka på dessa och välj alternativet "infoga".

Flytta din information

Om du vill flytta en hel kolumn eller rad till en annan plats kan du göra följande:

 1. Högerklicka på kolumnen eller raden du vill flytta.
 2. Klicka på "klippa ut".
 3. Markera cellen eller platsen där du vill flytta den.
 4. Klicka på "klistra in".

Detta är användbart om du vill sortera dina data på ett annat sätt eller ändra i ditt arbete.

Formler i Excel

För att skapa en beräkning i Excel, behöver du skriva in en matematisk formel nedanför de celler som de rör sig omkring. Formeln börjar alltid med ett likhetstecken (=) och följs sedan av den matematiska formeln.

Relevanta nyckelord

 • Excel
 • Kalkylprogram
 • Redigeringsverktyg
 • Matematiska formler
 • Tabeller
 • Diagram
 • Funktioner

Sammanfattning

Denna artikel har gett dig en grundläggande översikt över Excel och dess viktigaste funktioner. Nu är det din tur att utforska programmet och använda dess funktioner för att hantera din information och verksamhet. Det är ett verktyg som är ovärderligt för både yrkesverksamma och privatpersoner. Med hjälp av tips och förslag på övningar som du hittar i denna artikel, kommer du att ta dina Excel-kunskaper till en ny nivå. Lycka till!

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.