Entreprenadavtal – vad du behöver veta innan du skriver på

Att skriva på ett entreprenadavtal kan kännas som en djungel. Det finns mycket att ha koll på och viktiga detaljer som kan glömmas bort. I denna artikel kommer vi gå igenom allt du behöver veta om entreprenadavtal och tips för att undvika fällorna längs vägen.

Vad är entreprenadavtal?

En entreprenadavtal är ett avtal mellan två eller flera parter där en part (entrepenören) åtar sig att utföra en viss arbetsuppgift mot ersättning från den andra parten (beställaren). Det kan handla om allt från byggprojekt till IT-tjänster. Ofta är arbetsuppgifterna väl specificerade och tidsinramningen tydligt angiven.

Viktiga punkter att ha koll på

När du väljer att skriva på ett entreprenadavtal är det viktigt att ha koll på detaljerna. Här nedan listar vi de viktigaste punkterna att ha i åtanke.

Arbetsbeskrivning

En tydlig arbetsbeskrivning som specificerar arbetsuppgifterna är viktig. Detta för att undvika tvister kring vad som ska utföras och när detta ska ske.

Tidsplan

Ett entreprenadavtal bör innefatta en tidsplan över projektet. Denna ska innehålla en start- och slutdatum, samt tidsfrister för olika moment längs vägen.

Betalning

Ersättning och betalningsvillkor är centrala delar i ett entreprenadavtal. Det är viktigt för båda parter att vara överens om detta i förväg.

Ansvarsfrågor

Sätt upp klara regler för ansvarsfrågor. Vem bär ansvaret vid exempelvis förseningar eller skador? Tydliga regler kan undvika potentiella tvister.

Möjlighet till ändringar

Ibland kan arbetsuppgifterna ändras under projektets gång. Det är viktigt att avtalet innefattar möjlighet till ändringar och hur detta ska hanteras.

Relevanta nyckelord

  • Entreprenadavtal
  • Avtalsprocess
  • Arbetsbeskrivning
  • Tidsplan
  • Betalning
  • Ansvarsfrågor
  • Ändringar

Sammanfattning

Ett entreprenadavtal kan kännas som en stor utmaning men med rätt kunskaper är det fullt genomförbart. Att ha koll på detaljerna är viktigt och en tydlig arbetsbeskrivning, tidsplan, betalning och ansvarsfrågor är centrala delar av ett avtal. Genom att följa tipsen ovan och tänka på relevanta punkter är du redo att skriva på ditt entreprenadavtal.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.