Bli en bättre människa med emotionell intelligens

När vi pratar om utbildning tänker vi ofta på det vi lär oss i skolan eller på universitetet. Men det finns en annan typ av utbildning som är minst lika viktig - utbildningen i emotionell intelligens. Genom att lära sig att hantera våra känslor och förbättra våra relationer kan vi inte bara bli bättre människor, utan också mer framgångsrika i livet.

Vad är emotionell intelligens?

Emotionell intelligens handlar om förmågan att uppfatta, förstå, hantera och reglera våra egna känslor och andras känslor. Det handlar också om förmågan att använda denna kunskap i kommunikation med andra. Emotionell intelligens är avgörande för att ha en sund och hälsosam relation med sig själv och andra.

De fem elementen i emotionell intelligens

Enligt forskaren Daniel Goleman finns det fem element i emotionell intelligens:

 1. Självmedvetenhet
 2. Självreglering
 3. Inre motivation
 4. Empati
 5. Social kompetens

Att förstå och utveckla dessa fem element kan hjälpa dig att tydligare kommunicera dina känslor, hantera stress och konflikt, öka din självmedvetenhet och självkänsla samt förbättra dina relationer med andra.

Hur kan du lära dig emotionell intelligens?

Precis som med all annan utbildning kräver det övning och tid att lära sig emotionell intelligens. Men det finns några grundläggande steg du kan ta:

1. Bli medveten om dina känslor

Det första steget är att lära sig att känna igen dina egna känslor och att förstå varför du känner som du gör. Detta kan hjälpa dig att hantera dina känslor på ett mer konstruktivt sätt och undvika att överreagera på olika situationer.

2. Praktisera självreglering

Självreglering handlar om förmågan att hantera dina känslor på ett effektivt sätt. En bra övning är att ta en paus och reflektera över varför du känner som du gör. Detta kan hjälpa dig att undvika impulshandlingar som du senare kan ångra.

3. Öva dig i att uttrycka dina känslor

Att uttrycka sina känslor på ett effektivt sätt är en viktig del av emotionell intelligens. Öva på att sätta ord på dina känslor och kommunicera på ett sätt som andra kan förstå.

4. Träna din empati

Empati handlar om förmågan att förstå och känna medkänsla för andra. Försök att sätta dig in i andras situationer och förstå deras perspektiv. Detta kan hjälpa dig att skapa starkare relationer med andra.

5. Öva din sociala kompetens

Social kompetens handlar om förmågan att skapa och underhålla relationer med andra. Träna på att lyssna på andras åsikter, visa respekt och ha öppen kommunikation. Detta kan bidra till en bättre arbetsmiljö och mer harmoniska relationer.

Relevanta nyckelord

 • Emotionell intelligens
 • Känslor
 • Relationer
 • Empati
 • Kommunikation
 • Självreglering

Sammanfattning

Att lära sig emotionell intelligens är avgörande för att skapa en sund relation med sig själv och andra. Genom att förstå och utveckla de fem elementen - självmedvetenhet, självreglering, inre motivation, empati och social kompetens - kan du förbättra dina relationer och öka din livskvalitet. Genom övning och tid kan du bli en mer känslomässigt intelligent person.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.