Ekonomistyrning – Få koll på företagets finanser | Nätkursen

När du tar steget och startar eget företag eller arbetar som chef eller ledare för en avdelning är det essentiellt att ha koll på företagets ekonomi. Att ha en översikt över företagets finanser, vinstmarginal och kapitalförvaltning är en grundläggande del i att driva och utveckla en framgångsrik verksamhet.

I denna artikel kommer vi att titta närmare på vad ekonomistyrning innebär och varför det är så viktigt för företag. Vi kommer också att gå igenom vanliga terminologier inom ämnet, samt erbjuda råd för hur du kan kickstarta din utbildning i ekonomistyrning.

Vad är ekonomistyrning?

Ekonomistyrning handlar om att skapa och kontrollera finansiella resurser i organisationer. Med andra ord handlar det om ekonomisk planering, analys och uppföljning av resultatet inom verksamhetens alla delar. Målet är att skapa en tydlig ekonomisk struktur och överblick för organisationen.

En viktig komponent i ekonomistyrning är budgetering, som handlar om att planera och följa upp kostnads- och intäktsförväntningar. Genom positiv budgetering kan företag planera för expandering och tillväxt, samt undvika riskfyllda investeringar.

Vanliga begrepp inom ekonomistyrning

Att ha en grundläggande förståelse för ekonomistyrnings begrepp är viktigt för att kunna ta smarta, kunskapsbaserade beslut för företaget.

Här är några av de vanliga begreppen:

 • Resultaträkning
 • Balansräkning
 • Kassaflödesanalys
 • Omsättning
 • Vinstmarginal
 • Betalningsplan

Resultaträkning

Resultaträkningen visar intäkter och kostnader under en viss period, vanligtvis ett år. Det ger en överblick av företagets ekonomiska prestation och vinst eller förlust.

Balansräkning

Balansräkningen är en sammanställning av företagets tillgångar, skulder och eget kapital vid en viss tidpunkt. Det ger en översikt av företaget och dess ekonomiska status.

Kassaflödesanalys

Kassaflödesanalysen visar hur pengarna strömmar in och ut ur företaget. Det ger en översikt av likviditeten.

Omsättning

Omsättningen visar hur mycket pengar företaget har tjänat genom försäljning. Det är viktigt att hålla koll på omsättningen för att kunna planera för expansion.

Vinstmarginal

Vinstmarginalen visar hur mycket vinst företaget genererar i förhållande till dess intäkter. Det är viktigt att ha en hög vinstmarginal för att ha god lönnsamhet.

Betalningsplan

En betalningsplan handlar om att hantera företagets betalningar på ett effektivt sätt. Det är viktigt att betala räkningar i tid för att undvika onödiga kostnader och böter.

Kickstarta din utbildning i ekonomistyrning

Att kickstarta sin utbildning i ekonomistyrning kan kännas överväldigande, men det finns flera saker du kan göra för att göra processen smidigare. Här är några tips:

Ta en utbildning i ekonomistyrning

Att ta en utbildning i ämnet är ett av de bästa sätten att lära sig grundläggande begrepp och principer inom ekonomistyrning. Du kan hitta praktiska, online utbildningar som passar din tid och budget.

Använd ekonomistyrningsverktyg

Det finns många program och appar som hjälper dig att hålla koll på dina utgifter och intäkter. Att använda verktyg kan göra det lättare att samla och analysera data.

Lär dig från experter

Att följa ledande ekonomer och experter på sociala medier kan ge dig insikt i nya trender och metoder inom ämnet. Du kan följa bloggar, podcasts och YouTube-kanaler för att lära dig mer.

Relevanta nyckelord

 • Ekonomistyrning
 • Budgetering
 • Resultaträkning
 • Balansräkning
 • Kassaflödesanalys
 • Vinstmarginal
 • Betalningsplan

Sammanfattning

Att ha en god förståelse för ekonomistyrning är en avgörande faktor för att driva och utveckla en framgångsrik verksamhet. Med en bra överblick av företagets finanser kan du fatta kunskapsbaserade beslut och planera för framtiden. Genom att ta en utbildning i ämnet, använda ekonomstyrningsverktyg, samt följa experter inom området, kan du ta steg mot att bli en ekonomisk expert.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.