Utbildning för blivande ekonomer - Tips och råd

För dig som är intresserad av siffror, analys och ekonomi kan utbildning till ekonom vara rätt karriärväg. Men vilken utbildning är den rätta? Här går vi igenom olika alternativ och ger dig tips och råd på vägen mot en karriär som ekonom.

Akademiska ekonomutbildningar

Ett vanligt val för den som vill läsa ekonomi på högskolenivå är att välja en kandidat- eller magisterutbildning. Det finns flera olika svenska universitet och högskolor som erbjuder ekonomutbildningar, varav Handelshögskolan i Stockholm och Göteborgs universitet rankas högt av internationella rankinginstitut.

En kandidatutbildning i ekonomi ger dig en bred ekonomisk grund. På magisternivå kan du sedan fördjupa dig inom specifika områden som marknadsföring, finans eller redovisning.

Yrkesinriktade utbildningar

Det finns även andra alternativ för den som vill läsa ekonomi, men kanske inte är intresserad av en akademisk karriär. Exempel på yrkesinriktade utbildningar inom ekonomi kan vara redovisningsekonom, finansanalytiker eller försäkringsrådgivare. Dessa utbildningar är inriktade på praktiska färdigheter och är oftast kortare än akademiska utbildningar.

Att välja rätt utbildning

Att välja rätt utbildning för en blivande ekonom kan kännas svårt. En bra start är att fundera över vilken roll i arbetslivet du vill ha. Om du vill arbeta på en revisionsbyrå kan en kandidat- och magisterexamen i ekonomi vara det rätta valet, medan en kortare yrkesinriktad utbildning är bättre om du vill bli exempelvis försäkringsrådgivare.

En annan viktig faktor att tänka på vid val av utbildning är vilka ämnen som ingår i programmet och vad du kan sig av arbetsmarknaden. Att prata med personer som arbetar inom det område du är intresserad av kan ge dig en bättre uppfattning om vilken utbildning som är mest relevant.

Relevanta kurser

För den som har valt en akademisk ekonomiutbildning finns det möjlighet att välja kurser utanför programmet för att fördjupa sig inom specifika områden. Exempel på relevanta kurser kan vara programvaruteknik, Psykologi och ledarskap eller projektledning. Dessa kurser ger dig ytterligare kunskaper att ta med dig ut i arbetslivet och kan göra dig mer attraktiv för arbetsgivare.

Karriärmöjligheter

Efter avslutad utbildning finns det många olika karriärmöjligheter för en nyutexaminerad ekonom. Exempel på arbetsplatser kan vara revisionsbyråer, banker, försäkringsbolag eller konsultfirmor. För den som är intresserad av att starta eget företag finns många möjligheter till det inom ekonomi.

Relevanta nyckelord

  • Ekonomutbildning
  • Kandidatutbildning
  • Magisterutbildning
  • Yrkesinriktade utbildningar
  • Relevanta kurser
  • Karriärmöjligheter
  • Arbetsmarknad

Sammanfattning

Att välja rätt utbildning för en blivande ekonom kan kännas svårt, men med rätt planering och research är det möjligt att hitta den rätta vägen mot en karriär inom ekonomi. Bland alternativen finns både akademiska program och yrkesinriktade utbildningar. Viktigt att tänka på är vilken roll i arbetslivet du vill ha och vilken typ av arbetsplats du är intresserad av. Genom att tala med personer som arbetar inom området kan du få bättre insikt i utbildningen och arbetsmarknaden.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.