E-post eller e post - vad är rätt stavning?

Är det "e-post" eller "e post"? Många funderar på vad som är rätt stavning av denna vanliga benämning för elektronisk post. I denna artikel får du en tydlig förklaring på skillnaden mellan de två och vilken stavning du bör använda.

E-post eller e post?

E-post skrivs med bindestreck, det vill säga "e-post". Det är det formella sättet att skriva det och det vanligaste sättet att skriva det på svenska. "E post" däremot, skrivs utan bindestreck. Denna stavning används ofta i informella situationer, som i chattar, SMS eller sociala medier.

Som alltid är det bra att anpassa din stavning efter situationen. Använd "e-post" när du skriver formellt, exempelvis i jobbmejl eller på din hemsida. Använd "e post" när du skriver informellt, till exempel när du textar en vän.

E-postens historia

E-posten blev en del av våra liv för mer än fyra decennier sedan. Den första e-posten skickades 1971 av Ray Tomlinson, som är kreditert med att ha uppfunnit den moderna mejlen.

Sedan dess har e-posten förändrats, utvecklats och utvidgats. Det finns idag många olika mejltjänster, och e-posten har blivit en essentiell del av kommunikationen både inom och mellan företag. Oavsett vilken stavning du väljer, är e-posten en viktig del av våra liv och kommer förbli så i många år framöver.

Eftertänksamhet

Ett tips för att undvika onödiga stavfel i e-posten: ta några extra ögonblick att läsa igenom den innan du skickar. Det kan räcka med en extra titt för att garantera att stavningen är rätt, samt att innehållet är korrekt. En extra stund med eftertanke kan göra stor skillnad både för dig och mottagaren.

Relevanta nyckelord

  • e-post
  • e post
  • stavning
  • kommunikation
  • mejl
  • skillnad

Sammanfattning

Så vilken stavning är rätt - "e-post" eller "e post"? Det enkla svaret är att båda stavningarna är korrekta, men det formella sättet att skriva det är med bindestreck - "e-post". När du väljer stavning, tänk på situationen och vilket sätt som känns mest lämpligt. Ta alltid en extra titt på din e-post innan du skickar den, så att du undviker onödiga stavfel och säkerställer att innehållet är korrekt.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.