Doula utbildning - En väg till att stötta kvinnor under födseln

Att föda ett barn är en av de mest magiska upplevelserna i livet, men det kan också vara en av de mest utmanande. Det är här doulor kommer in i bilden, som professionella stödjare under födseln. Som doula är din främsta roll att stödja kvinnan genom hela födelseprocessen, både känslomässigt och praktiskt. Men för att bli en doula krävs det att man genomgår en utbildning.

Vad är en doula utbildning?

En doula utbildning är en utbildning som hjälper dig att utveckla dina färdigheter och kunskaper så att du kan stödja kvinnor under födseln. En doula utbildning kan variera från några dagars workshop till flera månaders onlinekurser eller även på plats.

Under utbildningen lär du dig att hjälpa kvinnor att skapa sin födelseplan, följa hela födelseprocessen, använda andnings- och avslappningstekniker, stödja kommunikationen mellan kvinnan och hennes partner samt att ge fysisk och emotionell support.

Fördelar med att utbilda sig till doula

Att bli doula är en fantastisk och meningsfull karriärmöjlighet. Det är en chans att hjälpa kvinnor genom en av de viktigaste stunderna i deras liv och att vara med och skapa positiva minnen. Men det finns också andra fördelar med att utbilda sig till doula:

 • Möjlighet till självbestämmande, eftersom doulan själv är sin egen arbetsgivare.
 • Flexibilitet i arbetslivet, eftersom doulan kan bestämma arbetstider och antal jobb själv.
 • Konstant efterfrågan av doulas, eftersom det alltid finns behov av stöd under födseln.
 • Personligt och professionellt tillfredsställande arbete.

Utbildningens kostnad och kvalitet

Att välja rätt utbildning är avgörande för att få nödvändiga färdigheter och kunskaper som doula. Det finns flera institutioner och organisationer som erbjuder doula utbildning både online och i klassrum. Det är viktigt att välja en utbildning med god kvalitet som möter internationella standarder och som är ackrediterad.

Priset för doula utbildning kan variera beroende på utbildningens längd, omfattning och typ av inskrivning. Det kan även vara möjligt att få denna utbildning nu och då genom organisationer och andra aktivister.

Kända doula utbildningsinstitut

 • DONA International erbjuder certifiering som doula.
 • CAPPA har utbildningar för doulor, förlossningslärare och amningskonsulter.
 • International Childbirth Education Association (ICEA) utbildar doulor, förlossningslärare och amningskonsulter.

Relevanta nyckelord

 1. Doula utbildning
 2. Födselstödjare
 3. Utbildning för doulor
 4. Certifierad doula
 5. Karriär som doula

Sammanfattning

Att genomgå en doula utbildning är ett fantastiskt sätt att hjälpa kvinnor genom en av de viktigaste stunderna i deras liv. Inte bara hjälper du kvinnor att föda sina barn, utan du kan också njuta av valfrihet, flexibilitet och personlig och professionell tillfredsställelse. Välj en utbildning med god kvalitet från ett känt institut och bli en certifierad doula idag.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.