Så blir du distriktssköterska - guide till en utbildning med inriktning på människan

Har du ett naturvetenskapligt intresse och vill bidra till samhället? Då kan en distriktssköterska utbildning vara rätt väg för dig. Distriktssköterskor är hälso- och sjukvårdens förlängda arm, som arbetar inom primärvården på vårdcentraler och hemsjukvård. Deras syfte är att förebygga sjukdomar och främja hälsa hos sin befolkning.

Hur blir man distriktssköterska?

För att bli distriktssköterska behöver du först ta en treårig sjuksköterskeutbildning, som inkluderar 1 800 timmar klinisk utbildning. Du behöver även ha spetskompetens inom områden som farmakologi, anatomi, psykologi och kommunikation.

Utöver sjuksköterskeexamen, behöver du en specialistutbildning i distriktsköterska, som tar ca 1-2 år beroende på utbildningsplats. Programmet innehåller mellan 60-120 högskolepoäng och leder till en legitimering inom yrket.

Efter avklarad utbildning kan du söka jobb på vårdcentraler eller hemsjukvård. Alternativt kan du arbeta som skolsköterska eller sjuksköterska på rehabiliteringsavdelningar.

Karriärområden för distriktssköterskor

Distriktssköterskor arbetar oftast på vårdcentraler eller hemsjukvård, där de gör hembesök till patienter som inte kan ta sig till sjukhuset. De ansvarar för att utvärdera, planera och genomföra sjukvård vid olika sjukdomstillstånd, såsom diabetes och högt blodtryck.

Dessa yrkesverksamma arbetar även natt- och helgtjänster, vilket innebär att de utför akuta besök hos patienter som kräver omedelbar vård.

Vad kan du förvänta dig av en distriktssköterska utbildning?

Distriktssköterska utbildningen är ett inriktat program som fokuserar på en helhetsperspektiv inom hälso- och sjukvård. Programmet innehåller teoretiska och praktiska moment som syftar till att utveckla förmågan att arbeta självständigt och att gå i spetsen för utvecklingen av vården.

Programmet är inriktat på att öka medvetenheten om människans hälsa utifrån ett medicinsk, socialt och psykologiskt perspektiv. Utbildningen är även avsett att utveckla förmågan att möta människor med olika bakgrund och att kunna göra bedömningar och beslut i deras välbefinnande.

Relevanta nyckelord

  • Distriktssköterska utbildning
  • Specialistutbildning distriktsköterska
  • Sjuksköterskaexamen
  • Vårdcentral
  • Hemsjukvård
  • Primärvård
  • Skolsköterska

Sammanfattning

Att bli distriktssköterska kräver en treårig sjuksköterskeutbildning och en efterföljande specialistutbildning i distriktsköterska. Karriärmöjligheterna innefattar främst vårdcentraler och hemsjukvård. Utbildningen syftar till att utveckla förmågan att arbeta självständigt och att gå i spetsen för utvecklingen av vården.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.