Få koll på din webbplats med digital analytics | En introduktion

Det finns få saker som väcker så mycket ångest hos den som driver en webbplats som att tänka på statistik och data. Men det är helt nödvändigt för att du ska kunna göra kvalitativa förbättringar på din sajt. Digital analytics handlar om att göra maximal nytta av den data som ditt företag samlar in online, så att du kan föra din webbplats framåt på rätt sätt. För att hjälpa dig komma igång har vi satt ihop en introduktion till digital analytics och dess grunder.

Varför är digital analytics viktigt?

När du samlar in data om de besökare som besöker din webbplats har du möjligheten att dra slutsatser om vad som är viktigt för dem och om de är engagerade i ditt varumärke. Oavsett om du driver en webshop eller nyhetssida är det a och o att förstå sina besökare. Digital analytics hjälper dig att förstå vem dina besökare är, vad de kommer för, vilka produkter de köper och mycket mer. Detta kan hjälpa dig att optimera webbplatsen för högre konverteringar, lägre avvisningsfrekvens och mer engagerade besökare.

Vad kan du mäta med digital analytics?

Det är viktigt att förstå att digital analytics inte bara handlar om att få en uppfattning om antalet besökare på din webbplats. För att förstå hur din sajt presterar, och därmed kunna göra förbättringar, är det en hel rad med faktorer som kan mätas. Exempel på vanliga mätetal inkluderar följande:

 • Besökare och sessions: Här mäts enskilda besök på din webbplats. Du kan till exempel få reda på hur många personer som har besökt din webbplats på en specifik dag eller under en specifik tidsperiod.
 • Avvisningsfrekvens: Detta är andelen besökare som besökte din webbplats men lämnade den igen direkt utan att navigera vidare. Om din avvisningsfrekvens är hög finns det chanser att du kan optimera din sajt för att hålla besökare kvar.
 • Konverteringsgrad: Konvertering är när en besökare på din webbplats utför en specifik önskad åtgärd. Till exempel att köpa en produkt, eller ladda ner ett antal sidor.
 • Genomsnittligt värde per session: Detta visar vilket värde var och en av dina besökare har och kan hjälpa dig att se vilka produkter som är mest populära.
 • Nya och återkommande besökare: Här kan du exempelvis se vilka av dina besökare som besöker din webbplats för första gången och vilka som återkommer.

Hur kan digital analytics hjälpa din webbplats att blomstra?

Att använda data för att utveckla din webbplats kan vara en utmaning, men det lönar sig. Digital analytics kan hjälpa dig att hitta de områden på din sajt som behöver arbetas på för att skapa en bättre upplevelse för besökarna. Det kan handla om att optimera en viss sida på sajten för att höja konverteringsgraden, att ta reda på vilka produkter som är mest eftertraktade för att kunna fokusera din marknadsföring, eller att hitta nya kundgrupper att rikta dig mot.

Sammanfattning

Digital analytics är en avgörande del av att driva en webbplats. Genom att använda data om dina besökare kan du göra mer välgrundade och lönsamma beslut som bidrar till att din webbplats blomstrar. Med rätt verktyg och en grundläggande förståelse för vad som är viktigt att mäta kan du lyckas med digital analytics.

Relevanta nyckelord

 • Digital analytics
 • Webbplatsanalys
 • Besöksstatistik
 • Avvisningsfrekvens
 • Konvertering
 • Klickfrekvens
 • Webbplatsförbättringar

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.