Bli en professionell dekoratör - utbildning och karriärmöjligheter

Att arbeta som dekoratör innebär att du får jobba med det du älskar - att skapa vackra och inspirerande inredningsmiljöer. För att göra detta på ett professionellt sätt krävs dock en utbildning för att lära sig grunderna i design, olika material och tekniker. Här går vi igenom de olika möjligheterna för att utbilda sig till dekoratör och vad man kan förvänta sig av karriären.

Utbildning inom dekoration och design

Det finns flera olika utbildningar för den som vill bli dekoratör. Många yrkeshögskolor och utbildningsanordnare erbjuder kurser och utbildningar i inredning, formgivning och design. Kurslängden och innehållet kan variera, men vanligtvis fokuserar utbildningarna på:

 • Färglära och komposition
 • Designhistoria och stilperioder
 • Materiallära
 • Mjuka inredningsdetaljer som textilier och belysning
 • Hård inredning såsom golv, tapeter och rumsavdelare
 • Projektledning och kommunikation med kunder

En vanlig väg för många är att börja med en kortare grundkurs, för att därefter vidareutbilda sig inom ett mer specifikt område. Det kan vara allt från möbel- och objektsdesign till scenografi och eventplanering. Att välja en utbildning som ligger nära det område man är mest intresserad av kan underlätta karriären.

Karriärmöjligheter som dekoratör

Som utbildad dekoratör finns det flera karriärvägar att välja mellan. Många arbetar som inredare eller dekoratörer för butiker och företag. Därmed innebär det att får man jobba med att planera hur en butik ska presentera sina produkter, skyltar och layout. Andra jobbar för hotell, restauranger och diverse events, där du designar rummiljöer och iscensätter scenografier.

Även inom tv-industrin finns det många jobbmöjligheter för dekoratörer. Här skapar man miljöer för allt från nyhetssändningar till tv-serier och reklamfilmer.

Du kan också välja att arbeta som frilansande dekoratör och konsult, där man själv anlitas av företag, organisationer eller privatpersoner som behöver hjälp med inredning, eventplanering eller design.

Lön och arbetsförhållanden

Lönen som dekoratör varierar beroende på arbetsplats och erfarenhet, men en genomsnittslön för en inomhusdesigner i Sverige ligger på ca 30 000 - 40 000 kronor i månaden.

Arbetsförhållandena varierar också beroende på jobbets natur. Att arbeta som butiksdekoratör innebär ofta högt tempo och stressiga perioder inför t.ex. reor eller kampanjer. Det positiva är att man ofta får jobba med nya projekt och därmed utvecklas i sin yrkesroll. Ett annat alternativ är att arbeta som frilansande dekoratör, vilket ger större frihet och flexibilitet, men också innebär en större del av administrativt arbete.

Relevanta nyckelord

 • dekoratör utbildning
 • inredningsdesign utbildning
 • karriär som dekoratör
 • arbete inom design
 • kurser i dekoration
 • utbildningar i inredning
 • evenemang och scenografi kurser

Sammanfattning

Att arbeta som dekoratör kan ge en spännande och kreativ karriär, där man får jobba med att skapa vackra och inspirerande miljöer. Genom att välja en utbildning som ligger nära ens intresseområden och förkovra sig i ett specifikt område kan man hitta en karriärväg som passar ens personlighet och passion.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.