Bättre data presentation - Tips för hur du effektivt presenterar data

Att presentera data på ett ingående och begripligt sätt kräver en kombination av både kreativitet och tekniska färdigheter. Oavsett om det handlar om att skapa en rapport eller att skapa en presentation på jobbet, så måste du försäkra dig om att din publik får det de behöver från de data som du presenterar. Här är några tips på hur du kan presentera data på ett tydligt och effektivt sätt.

Skapa tydliga grafer och diagram

Oavsett vilken typ av data du presenterar är det alltid en bra idé att visualisera den på ett enkelt och överskådligt sätt. Diagram och grafer är ett utmärkt sätt att göra det, och det finns många verktyg som du kan använda dig av för att skapa professionella och anpassningsbara grafer och diagram. När du skapar diagram, tänk på att:

 • Använda en enkel och ren design som inte distraherar från data.
 • Välja rätt diagramtyp för den specifika datatypen.
 • Använda färger strategiskt för att betona viktiga element.

Skapa en berättelse för dina data

Att presentera data handlar om mer än bara siffror och diagram. För att göra din publik engagerad och intresserad, försök att berätta en historia med dina data. En berättelse ger en bättre förståelse av vad siffrorna betyder och kan hjälpa din publik att relatera till dem på ett personligt plan. När du skapar en berättelse för dina data, tänk på att:

 • Identifiera nyckelbudskapen och strukturen i din presentation.
 • Använd anekdoter och exempel för att göra data mer tillgänglig och lätta att förstå.
 • Ge publikens analys och inverkan av datan på dina presentationer.

Var noga med att använda rätt terminologi

Oavsett om du presenterar data till en collega eller en större publik, är det viktigt att använda rätt terminologi. Om du använder tekniska termer som inte är kända för alla, riskerar du att tappa din publik. Därför bör du alltid använda branschrelaterade termer i kombination med enkel och förklarande text som gör det lättare för alla att förstå.

Relevanta nyckelord

 • Data presentation
 • Diagram och grafer
 • Berättande presentationer
 • Exponeringsstruktur
 • Analytiskt tänkande

Sammanfattning

Att presentera data på ett övertygande sätt kräver inte bara kreativiteten utan också tekniska färdigheter. Genom att använda tydliga grafer och diagram, skapa en berättelse för dina data och välja rätt terminologi som din publik kommer att förstå, kan du göra din presentation mer engagerande och effektiv. Effektiv data presentation handlar om att hjälpa människor att förstå vad siffrorna betyder och hur de kan användas för att nå målen.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.