Dagisfröken lön – vad du behöver veta

Att jobba som dagisfröken är ett viktigt och krävande arbete. Men vad tjänar egentligen en dagisfröken? Och hur påverkar olika faktorer lönen inom förskolan? I den här artikeln ger vi dig en överblick över lönerna inom förskolan och vad som påverkar dem.

Lönen för en dagisfröken

En dagisfröken i Sverige tjänar i genomsnitt mellan 22 000 och 26 000 kronor i månaden. Detta baseras på en genomsnittlig arbetstid på 38,5 timmar i veckan. Dock kan den faktiska lönen variera beroende på flera faktorer.

Faktorer som påverkar dagisfrökens lön

En faktor som kan påverka en dagisfrökens lön är erfarenhet. Tyvärr är löneskillnaderna stora mellan nyanställda och erfarna dagisfröknar. En nyanställd dagisfröken kan förvänta sig en lön på runt 22 000 kronor i månaden, medan en erfaren dagisfröken kan tjäna upp till 30 000 kronor i månaden eller mer.

En annan faktor som påverkar lönen är arbetsplatsen. Inom förskolan finns det tre huvudsakliga sektorer - kommunal, privat och ideell. Lönen för en dagisfröken i kommunal regi ligger vanligtvis högre än i de privata och ideella sektorerna. Arbetsvillkor och andra förmåner som erbjuds på arbetsplatsen kan också påverka lönen.

Dagisfröken lön i världen

Lönen för dagispersonal varierar mycket mellan länderna. I OECD-länderna (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling), tjänar en dagisfröken i genomsnitt ungefär 80% av genomsnittslönen för en grundskollärare. I Sverige tjänar en dagisfröken ungefär 67% av vad en grundskollärare tjänar.

Relevanta nyckelord

  • Dagisfröken lön
  • Förskolan
  • Erfarenhet
  • Kommunal
  • Privat
  • Ideell
  • OECD

Sammanfattning

Att jobba som dagisfröken kan vara ett krävande och viktigt jobb. Lönen varierar beroende på faktorer som erfarenhet och arbetsplats. Det är viktigt att vara medveten om löneskillnaderna och försöka förbättra villkoren för dagispersonal inom förskolan.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.