Christer Fuglesang - En Astronauts utbildning och karriär

Christer Fuglesang är en välkänd svensk astronaut som har utfört två rymdflygningar med NASA. Men hur blev han en astronaut? I denna artikel kommer vi att titta närmare på Christer Fuglesangs utbildning och karriär.

Tidiga år och studier

Christer Fuglesang föddes i Stockholm 1957 och gjorde sin militärtjänstgöring som pilot efter gymnasiet. Han studerade sedan teknisk fysik vid KTH i Stockholm där han bland annat forskade inom solceller.

Efter examen blev Fuglesang forskningsingenjör vid CERN i Schweiz där han arbetade med storskaliga experiment inom partikelfysik. Han doktorerade sedan i partikelfysik vid Stockholms Universitet.

Astronaututbildning

År 1992 blev Christer Fuglesang uttagen som astronautkandidat av den Europeiska rymdorganisationen (ESA). Han genomgick sedan en grundlig utbildning som inkluderade rymdvana, simulerad tyngdlöshet, rymdfarkoster och mycket mer.

Fuglesang blev sedan tilldelad uppdraget STS-116 med rymdfärjan Discovery, som var den första rymdfärjan-uppdraget för den Svenska rymdorganisationen (SNSA). Han skulle senare åka på en andra rymdfärd med STS-128 och var den första svensken att göra två rymdfärd.

Karriär och utmärkelser

Christer Fuglesangs utmärkelser inkluderar bland annat mottagandet av Vega-medaljen av KTH år 2010. Han har också mottagit stora pris från Svenska Ingenjörers Riksförbund.

Efter att ha lämnat ESA 2010 blev Fuglesang professor vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och arbetade där tills han pensionerades. Han ledde också den svenska insatsen vid det internationella rymdstationsprojektet.

Sammanfattning

Christer Fuglesangs karriär har varit mycket imponerande, från att bli pilot till att doktorera i partikelfysik och till slut bli en astronaut. Hans rymdfärder innefattade några av de mest spännande ögonblicken i människans historia, och hans prestationer har inspirerat en hel generation av svenskar.

Relevanta nyckelord

  • Christer Fuglesang
  • Astronaututbildning
  • Rymdfärder
  • Svenska rymdorganisationen
  • CERN
  • Tyngdlöshet
  • Partikelfysik

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.