Christer Fuglesang är en välkänd svensk astronaut som har utfört två rymdflygningar med NASA. Men hur blev han en astronaut? I denna artikel kommer vi att titta närmare på Christer Fuglesangs utbildning och karriär.
Tidiga år och studier
Christer Fuglesang föddes i Stockholm 1957 och gjorde sin militärtjänstgöring som pilot efter gymnasiet. Han studerade sedan teknisk fysik vid KTH i Stockholm där han bland annat forskade inom solceller.
Efter examen blev Fuglesang forskningsingenjör vid CERN i Schweiz där han arbetade med storskaliga experiment inom partikelfysik. Han doktorerade sedan i partikelfysik vid Stockholms Universitet.
Astronaututbildning
År 1992 blev Christer Fuglesang uttagen som astronautkandidat av den Europeiska rymdorganisationen (ESA). Han genomgick sedan en grundlig utbildning som inkluderade rymdvana, simulerad tyngdlöshet, rymdfarkoster och mycket mer.
Fuglesang blev sedan tilldelad uppdraget STS-116 med rymdfärjan Discovery, som var den första rymdfärjan-uppdraget för den Svenska rymdorganisationen (SNSA). Han skulle senare åka på en andra rymdfärd med STS-128 och var den första svensken att göra två rymdfärd.
Karriär och utmärkelser
Christer Fuglesangs utmärkelser inkluderar bland annat mottagandet av Vega-medaljen av KTH år 2010. Han har också mottagit stora pris från Svenska Ingenjörers Riksförbund.
Efter att ha lämnat ESA 2010 blev Fuglesang professor vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och arbetade där tills han pensionerades. Han ledde också den svenska insatsen vid det internationella rymdstationsprojektet.
Sammanfattning
Christer Fuglesangs karriär har varit mycket imponerande, från att bli pilot till att doktorera i partikelfysik och till slut bli en astronaut. Hans rymdfärder innefattade några av de mest spännande ögonblicken i människans historia, och hans prestationer har inspirerat en hel generation av svenskar.
Relevanta nyckelord
- Christer Fuglesang
- Astronaututbildning
- Rymdfärder
- Svenska rymdorganisationen
- CERN
- Tyngdlöshet
- Partikelfysik