Business Controller - En Arbetsbeskrivning med Fokus på Att Driva Framgång

Ett jobb som business controller är en spännande karriär inom företagsvärlden och det är definitivt ingen slump att det är ett eftertraktat yrke. En business controller har mycket ansvar och är en viktig del av företagets ledning. I denna artikel kommer vi gå in på business controller-arbetsbeskrivningen, vad det innebär och vad som krävs av dig för att bli en framgångsrik business controller.

Vad gör en business controller?

En business controller är en specifik typ av controller som vanligtvis jobbar inom ekonomi och räkneskap. Hens huvudsakliga ansvar är att hjälpa företagsledningen att förstå hur företaget faktiskt går och att ge feedback samt information som kan hjälpa till att fatta viktiga beslut.

Ofta är det business controllerns ansvar att skapa och sammanställa olika ekonomiska rapporter och använda denna information för att ge rekommendationer om hur företaget ska förbättras. Bland andra uppgifter som en business controller arbetar med, finner vi budgetering, förutsättningstest, bokslutsarbete samt prognosarbete – alla med inriktning på ekonomi och ekonomisk planering.

Vilken utbildning behöver du för att bli en business controller?

För att bli en business controller krävs det en akademisk examen. De flesta företag kräver asolut en kandidatexamen (eller motsvarande) i ekonomi, redovisning eller finansiell planering. Om du har en masterexamen, kan det vara ett styrkebesked för företaget då det visar att du har högt ställda ambitioner och är noggrant utbildad inom fältet.

Under din utbildning är det en bra idé att fokusera på företagsledning och redovisning, eftersom dessa ämnen är mycket relevanta för arbetet som controller. Dessa ämnen ger också ett bra fundament för dig att bygga vidare på i yrkeslivet.

Vikten av kommunikation för business controller

Vid första anblicken kanske du tänker att en business controller bara behöver jobba med ekonomi och siffror, men detta är långt ifrån verkligheten. Du behöver ha mycket god kommunikationsförmåga för att vara en bra business controller. Det innebär att du behöver ha mycket goda färdigheter inom både skriftlig och muntlig kommunikation för att kunna bygga goda relationer med andra delar av företaget.

Eftersom business controller-arbetet kräver mycket samarbete med företagsledningen, kommer en god förståelse för korrekt kommunikation att hjälpa dig att kunna arbeta tillsammans med ledningen och redovisa dina potentiella lösningar och rekommendationer.

Relevanta nyckelord

  • Business controller-arbetsbeskrivning
  • Business controller-utbildning
  • Ekonomi och redovisning
  • Företagsledning
  • Budgetering
  • Kommunikation och samarbete

Sammanfattning

Att arbeta som business controller kan vara en utmanande position, men det kan också vara en spännande och mycket belönande karriär för rätt person. Syftet med detta yrke är att hjälpa företag att nå framgång genom att ge feedback, information och rekommendationer. För att lyckas i det här yrket krävs det en akademisk examen i ekonomi, redovisning eller finansiell planering. Dessutom måste du ha goda kommunikationsförmågor för att kunna arbeta väl med andra delar av företaget.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.