Bokföring From Scratch - Din Guide Till Enkel Bokföring

Bokföring är en viktig del av alla företag - det hjälper dig att hålla reda på dina pengar och se till att allt är i ordning inför skattesäsongen. Men för många nybörjare kan bokföring kännas som en ganska skrämmande uppgift. I denna artikel kommer vi att guida dig genom grunderna av bokföring och se till att du känner dig självsäker när du sätter igång.

Vad Är Bokföring?

Bokföring är helt enkelt processen att registrera alla ekonomiska transaktioner i ditt företag. Detta inkluderar allt från inkomster till utgifter och skatter. Genom att ha en noggrann och organiserad bokföring kan du se till att ditt företag är på rätt väg och att du har en tydlig överblick över din ekonomi.

Skillnaden Mellan Kassabok Och Verifikationer

En kassa är de kontanter som finns tillgängliga i företaget. Om du får in eller betalar ut pengar ska detta noteras i kassaboken. En verifikation är ett kvitto på att betalning har skett och utgör grund för bokföringen. Det kan vara en inköpsnota eller faktura. Verifikationer kan vara i pappersformat eller elektroniskt, och alla verifikationer ska samlas in och sparas på en säker plats.

De Tre Huvudkomponenterna I Bokföring

För att kunna sätta igång med bokföring så behöver du förstå tre huvuddelar:

Resultaträkning

Resultaträkningen är en sammanställning av alla inkomster och kostnader under perioden. Den visar dig var pengarna kommer ifrån och vart de går.

Balansräkning

Balansräkningen är en sammanställning av dina tillgångar och skulder. Här kan du se hur mycket pengar du har i banken, vad du äger i inventarier, samt vad du är skyldig att betala till leverantörer och skattemyndigheten.

Momsredovisning

Momsredovisningen fokuserar på momsen som du betalar eller tar emot i samband med dina transaktioner. Här måste du ha koll på hur mycket moms du har betalat och hur mycket du har fått tillbaka.

Sju Steg För Att Komma Igång Med Bokföring

Nu när du har en grundläggande förståelse av vad bokföring är, är det dags att sätta igång med själva processen. Nedan finns en enkel steg-för-steg-guide för att komma igång med bokföring.

 1. Skaffa Ett Konto Hos Skatteverket
 2. Skaffa Ett Affärssystem
 3. Skapa En Kassabok
 4. Skriv Upp Alla Dina Verifikationer
 5. Använd Kumulativ Redovisning
 6. Gör Balans Och Resultatrapport
 7. Redovisa Momsen

Att ta sig igenom dessa sju steg kan kännas som en stor uppgift, men försök att ta en sak i taget och ta dig igenom dem i din egen takt.

Relevanta Nyckelord

 • Bokföring
 • Bokföringsprogram
 • Skatt
 • Företagande
 • Moms
 • Redovisning
 • Transaktioner

Sammanfattning

Att hålla koll på din bokföring behöver inte vara svårt. Bara genom att förstå grunderna och att ha rätt system på plats kan du få effektiv koll på din ekonomi. Följ de sju stegen som beskrivs ovan och du kommer snart att ha en organiserad och noggrann bokföring.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.