Bli en ekonomiassistent - En prövning av konkurrerande karriärstigar

Går du i tankar om att bli en ekonomiassistent men är osäker på vad som krävs och vilka karriärmöjligheter som finns? Då har du kommit rätt. I denna artikel kommer vi att ta en närmare titt på vad arbete som ekonomiassistent innebär och vilka utbildningar, färdigheter samt certifikat som kan hjälpa dig att få anställning i branschen.

Arbete som ekonomiassistent

En ekonomiassistent är en viktig del av ekonomiavdelningen på företag. som ekonomiassistent kommer du att ansvara för att sköta administrativt arbete i form av att bokföra transaktioner som fakturor, löner och skatter samt hjälpa till med att göra avstämningar av konton och utarbeta rapporter till högre chefer. Du kommer också att ha arbetsuppgifter som att besvara frågor från kunder och leverantörer och underlätta betalningar.

Utbildning och certifikat

Ett vanligt krav för en anställning som ekonomiassistent är en kandidatexamen i ekonomi, alternativt en utbildning inom ekonomisk administration. Det är även vanligt att arbetsgivare söker personer med färdigheter inom dataprogram och erfarenhet av arbete i redovisningssystem.

Det är också vanligt att arbetsgivare söker efter personer med certifikat som "Företagsekonomi grundkurs", "Bokföring 1 och 2" samt "Lönekonsult" från Srf Konsulterna eller motsvarande organisation för branschspecifika certifikat.

Karriärmöjligheter

Som ekonomiassistent kommer du att ha möjlighet att avancera i din karriär. Efter några års arbete och erfarenhet kan du bli befordrad till ekonom eller finanschef. Andra karriärmöjligheter kan vara att bli specialist inom området löneadministration, inköp eller controlling.

Relevanta nyckelord

Här är 5 relevanta sökord för dig som söker information om ekonomiassistent:

  • Ekonomiassistent utbildning
  • Företagsekonomi certifikat
  • Karriärmöjligheter som ekonomiassistent
  • Lönearbete
  • Redovisning

Sammanfattning

Om du vill börja din karriär inom ekonomibranschen är en anställning som ekonomiassistent en bra början. För att bli anställningsbar i branschen behöver du ha en kandidatexamen i ekonomi eller liknande utbildning, färdigheter inom dataprogram och erfarenhet av arbete i redovisningssystem. För att öka chansen att bli anställd kan man även välja att skaffa sig relevant certifikat i form av kurser och utbildningar. Med erfarenhet som ekonomiassistent kan du sedan avancera i din karriär inom området och bli specialist inom t.ex. löneadministration, inköp eller controlling.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.