Behörighet för el - Vad du behöver veta för att få den rätta utbildningen

El är en viktig del av vårt dagliga liv och det finns många arbetstillfällen inom detta område. Att arbeta med el innebär att man måste ha rätt behörighet och utbildning. Men vad innebär egentligen behörighet för el och vilka utbildningar är relevanta? Läs vidare för att få svar på dina frågor om behörighet för el.

Vilken behörighet behöver du?

För att arbeta med el behöver du ha rätt behörighet. Det finns olika nivåer av behörighet och det är viktigt att du har rätt behörighet för det arbete du ska utföra. För att få behörighet måste du ha genomgått en utbildning och klarat ett antal prov. De olika nivåerna av behörighet är:

 • BAS (Byggarbetsmiljösamordnare) P/E: för enklare arbete och installationer.
 • A: för arbete som kräver fackmässig skicklighet på installationer och underhåll av elektriska anläggningar.
 • B: för arbete som kräver hög fackmässig skicklighet på elektriska anläggningar.

Att utföra arbete utan rätt behörighet kan vara farligt och dessutom olagligt, så se till att du har rätt behörighet innan du utför arbete inom el.

Vilka utbildningar är relevanta?

För att få rätt behörighet inom el behöver du genomgå en utbildning. Det finns olika utbildningar beroende på vilken nivå av behörighet du vill ha. Några av de utbildningar som är relevanta inom el är:

 • Elteknisk grundutbildning: en grundläggande utbildning som ger dig grundläggande kunskaper om el och säkerhet i arbete med el.
 • Elteknisk yrkesutbildning: en utbildning som ger dig kunskaper som krävs för att arbeta inom yrken som elektriker, drifttekniker eller underhållstekniker.
 • Elsäkerhetsutbildning: en utbildning som ger dig kunskaper om elsäkerhet och säker arbetsmiljö vid arbete med el.

Det är viktigt att välja en utbildning som är relevant för det arbete du vill utföra och den behörighet du vill ha.

Hur hittar du rätt utbildning?

När du vill hitta rätt utbildning inom el kan det vara bra att kontakta din lokala arbetsförmedling eller branschorganisationer inom el. De kan hjälpa dig att hitta rätt utbildning och ge dig mer information om behörighet och utbildningar inom el.

Det är även viktigt att se till att den utbildning du väljer är godkänd av behörighetsnämnden och att du blir godkänd på de prov som krävs för att få den behörighet du önskar.

Relevanta nyckelord

 • Behörighet el
 • Elutbildning
 • Elteknisk grundutbildning
 • A behörighet el
 • B behörighet el
 • Elektriker utbildning
 • Elsäkerhetsutbildning

Sammanfattning

Att arbeta med el kräver rätt behörighet och utbildning. Det finns olika nivåer av behörighet och utbildningar som är relevanta. Kontakta din lokala arbetsförmedling eller branschorganisation för att hitta rätt utbildning. Kom ihåg att det är viktigt att ha rätt behörighet innan du utför arbete inom el.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.