Avskedad från jobbet - vad göra för att få a-kassa?

Det kan kännas svårt och oroväckande att bli avskedad från sitt jobb. Men det finns stöd att få. Om du uppfyller vissa krav kan du ha rätt till a-kassa. Men hur går det till och vad behöver du göra? Här får du tips på vad du kan göra om du blivit avskedad från ditt jobb och vill få a-kassa.

Gör dig redo för att söka a-kassa

Innan du går vidare med att söka a-kassa finns det en del saker du bör göra för att göra processen så smidig som möjligt. Bland annat kan det vara bra att:

Uppdatera ditt CV

Se till att ditt CV är uppdaterat och redo att skickas ut. Det är ofta en fördel att vara snabb och effektiv när du söker jobb så se till att ha din ansökan redo att skickas ut vid behov.

Skapa en personlig brev-mall

För att underlätta ansökningsprocessen kan du göra en mall för ditt personliga brev. Detta kan hjälpa dig att snabbt och effektivt skapa ansökningar.

Ta reda på din a-kassas regler

Innan du söker a-kassa är det viktigt att du är väl insatt i vad som gäller för just din a-kassa. Regelverk kan skifta och det är viktigt att du är väl insatt i vad som gäller.

Ansök om a-kassa

Innan du ansöker om a-kassa är det viktigt att du uppfyller alla krav. Vanligtvis är kraven att du måste ha arbetat i minst 12 månader på samma jobb, att du är arbetslös, är aktivt arbetssökande och är anmäld som arbetslös på Arbetsförmedlingen.

Så ansöker du om a-kassa

Ansökan om a-kassa görs via din a-kassa. Det du behöver göra är att fylla i en ansökan online och bifoga de dokument som krävs.

Fortsätt att söka jobb

För att behålla din a-kassa är det viktigt att du fortsätter att söka jobb. Detta bevisar att du är aktivt arbetssökande och att du verkligen behöver stödet.

Tips för att söka jobb

Det finns många saker du kan göra för att söka jobb på ett effektivt sätt. Bland annat kan du:

 • Registrera dig på jobbsökningssajter
 • Utnyttja ditt nätverk
 • Läs på om ditt yrke
 • Skicka ut personliga brev och CV:er

Sammanfattning

Att bli avskedad från sitt jobb kan kännas tufft och oroväckande. Men genom att ansöka om a-kassa kan du få lite extra stöd under tiden du söker nytt jobb. Kom bara ihåg att uppfylla alla krav, fortsätta att söka jobb och vara väl insatt i vad som gäller för din a-kassa.

Relevanta nyckelord

 • A-kassa
 • Avskedad från jobbet
 • Arbetslös
 • Aktivt arbetssökande
 • Ansökan om a-kassa
 • Jobbsökning
 • Regelverk a-kassa

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.