Vad gör en Art Designer? - En guide till yrket

Som art designer är du ansvarig för att skapa konstverk som används för digitala produkter som spel, film och appar. Du kan också behöva skapa grafisk design för printprodukter. I denna guide ska vi titta på vad det innebär att vara en art designer, vilka utbildningar som behövs och vad du kan förvänta dig på jobbet.

Utbildning

För att bli en art designer börjar du vanligtvis med att ta en utbildning inom digital konst som illustration, grafisk design eller multimedia design. Många skolor erbjuder både kandidat- och masterutbildningar i dessa ämnen. Det är också viktigt att ha erfarenhet av olika grafiska verktyg och program som t.ex. Photoshop, Illustrator eller 3D-modelleringsprogram.

En annan möjlig karriärväg är att börja som concept artist som används för att skapa konceptuella illustrationer för karaktärer, miljöer och rekvisita. Här använder du liknande verktyg och tekniker som art designer, men du har en mer kreativ roll och innehar en mer "skapande" roll än den strikta grafiska världen.

Jobbet som Art Designer

Som art designer är du ansvarig för att förse en produkt med visuellt tilltalande och effektiv design, vilket skapar en attraktiv användarupplevelse. Din dagliga rutin kan innehålla att arbeta nära med utvecklare och producenterna för att skapa designkoncept och konstverk. Du kan också arbeta med att skapa reklamkampanjer eller andra marknadsföringsmaterial för att hjälpa till att marknadsföra produkter.

Färdigheter

För att bli en framgångsrik art designer finns det några färdigheter som du bör ha eller utveckla:

 • Kreativa förmågor - Förståelse för hur man skapar visuellt lockande design och illustrationer för produkter
 • Teknisk kompetens - Behärska olika designverktyg och ha förmåga att använda dessa på ett effektivt sätt
 • Kommunikativa färdigheter - Kunna samarbeta och kommunicera med utvecklare, producenter och andra teammedlemmar
 • Tids- och projektledning - Kunna balansera flera projekt och deadlines samtidigt

Karriärmöjligheter

Efter att ha avslutat din utbildning kan du söka dig till en mängd olika företag som behöver art designers. Bland de vanligaste arbetsgivarna finns spelutvecklare, animeringsstudios, marknadsföringsbyråer och produktionsbolag för film och TV. Arbetsmarknaden är konkurrenskraftig, så det är viktigt att ha en stark portfolio för att sticka ut från mängden.

Relevanta nyckelord

 • Art Designer
 • Grafisk design
 • Digital konst
 • Multimedia
 • Concept artist
 • Spelutvecklare
 • Animeringsstudio

Sammanfattning

Att arbeta som art designer kan vara en utmanande och spännande karriär som kräver mycket kreativitet och teknisk skicklighet. För att bli framgångsrik i yrket krävs att man håller sig uppdaterad med de senaste trenderna och teknikerna inom området. Men det kan också vara en mycket tillfredsställande karriär om man har passionen för kreativ design och digital konst.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.