Så påverkar din arbetsmiljö din hälsa och prestation [Guide]

En hälsosam och trygg arbetsmiljö är en faktor som kan förbättra produktiviteten och minska sjukfrånvaron på arbetsplatsen. Detta betyder inte enbart att det är viktigt att ha ergonomiska stolar och skrivbord, men också att du som individ aktivt kan förbättra din arbetsmiljö.

Skapa en ergonomisk arbetsstation

En ergonomisk arbetsstation bidrar till en hälsosam arbetsmiljö. Enligt Arbetsmiljöverket bör skrivbordet vara placerat så att skärmen är mellan 50-70 cm ifrån det. Tangentbordet bör placeras så att handlederna är i linje med armbågarna och stolssitsen så att fötterna står stadigt på golvet. En bra stol är även viktig för att undvika ryggproblem.

Regelbundna pauser och stretching

Regelbundna pauser är också en viktig faktor för att undvika trötthet och muskelvärk. En kort promenad, några stretchingövningar eller små pauser i arbetet hjälper dig att behålla fokus och minska spänningarna i kroppen.

Ren luft och bra belysning

En annan faktor som kan påverka din hälsa och prestation är inomhusluften och belysningen. En bra ventilationsanläggning bidrar till en hälsosam inomhusmiljö och minskar risken för hälsoproblem. Dålig belysning kan också orsaka huvudvärk och ögonproblem, se därför till att du har tillräckligt med och rätt typ av belysning på din arbetsplats.

Förbättra ljudmiljön

Ljudmiljön på din arbetsplats är också en faktor som kan påverka din hälsa och produktivitet. Störande eller höga ljud kan orsaka stress och minska både fokus och prestation. Se därför till att skapa en ljudisolerad arbetsplats, eller använd hörlurar med brusreducering för att minska ljudnivån.

Skapa en trygg och trivsam miljö

En trygg och trivsam miljö på arbetsplatsen är också viktig. Detta inkluderar att ha en bra relation med din kollegor och en positiv attityd mot arbetet. Att ha en bra ledarskapsstil och vara tydlig med förväntningarna på arbetet kan också bidra till en mer positiv arbetsmiljö.

Respektfull kommunikation

Respektfull kommunikation spelar också en viktig roll. Att kunna uttrycka öppet och ärligt vad du tycker och känner, samtidigt som du lyssnar och respekterar andras åsikter, kan bidra till en mer trivsam arbetsmiljö.

Sammanfattning

Att ha en hälsosam och trygg arbetsmiljö är en viktig faktor som kan öka produktiviteten och minska sjukfrånvaron. Skapa en ergonomisk arbetsstation, ta pauser regelbundet och se till att ha bra luft, belysning och ljudmiljö på arbetsplatsen. Skapa också en trygg och trivsam miljö genom att ha en positiv attityd, bra ledarskap och respektfull kommunikation.

Relevanta nyckelord

  • Arbetsmiljö
  • Hälsa
  • Prestanda
  • Ergonomi
  • Ventilation
  • Ljudmiljö
  • Trygghet
  • Ledarskap
  • Kommunikation

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.