Arbete vid bildskärm: Tips och råd för att undvika belastningsskador

Att arbeta vid bildskärm kan vara både effektivt och bekvämt, men det kan också leda till belastningsskador på kroppen om du inte tar hand om din ergonomiska arbetsmiljö. I den här artikeln kommer du att få tips och råd för hur du kan undvika dessa problem.

Rätt höjd på skärmen

Den första viktiga faktorn för en bra ergonomisk arbetsmiljö är skärmens höjd. Skärmen ska helst vara placerad på ögonhöjd, så att du kan titta rakt fram utan att böja nacken. Använder du en bärbar dator kan du behöva investera i en separat höjning för att få upp skärmen på rätt höjd.

Rätt avstånd till skärmen

Förutom höjden på skärmen är också avståndet till skärmen viktigt för att undvika belastningsskador. Skärmen ska vara placerad ungefär en armlängd bort från dig själv och du bör sitta med en rak rygg och avslappnade axlar. Det är också bra att undvika reflexer från fönster eller lampor genom att placera skärmen bort från direkt solljus.

Tips för detta:

 • Ett enkelt sätt att mäta avståndet till skärmen är att sträcka armen fram och se om du kan nå skärmen utan att luta dig framåt.
 • Använd en bordsstol med ställbara höjder så att du kan justera höjden på stolen efter din skärm och skrivbord.

Ta pauser och rör på dig

En annan viktig faktor för att undvika belastningsskador när du arbetar vid en bildskärm är att ta pauser och röra på dig. Att titta på en skärm under en längre period kan leda till trötthet och ögonbesvär och det är viktigt att ta korta pauser varje timme för att sträcka ut kroppen, sträcka på benen och vila ögonen.

Tips för detta:

 • En timer kan hjälpa dig att komma ihåg att ta pauser.
 • Gör enkla övningar som att sträcka ut armarna eller rotera axlarna för att lindra spänningar i nacken och skuldrorna.

Använda rätt utrustning

Slutligen är det också viktigt att investera i rätt utrustning för att undvika belastningsskador. Ergonomiska tangentbord och musmattor, handledsstöd och anti-reflex skärmskydd kan bidra till att du kan arbeta vid bildskärm utan att få belastningsskador.

Tips för detta:

 • Ett mjukt handledsstöd kan lindra stress på handleden.
 • Investera i en äkta anti-reflex skärmskydd.

Relevanta nyckelord

 1. Ergonomi vid bildskärm
 2. Belastningsskador vid arbete vid bildskärm
 3. Skärmhöjd och avstånd
 4. Ta pauser vid arbete vid bildskärm
 5. Ergonomisk utrustning vid bildskärm

Sammanfattning

Arbete vid bildskärm kan vara bekvämt och effektivt, men det finns också en risk för belastningsskador om du inte tar hand om din ergonomiska arbetsmiljö. Placera din skärm på rätt höjd och håll avståndet till skärmen på en armlängds avstånd, ta regelbundna pauser och använd rätt utrustning som ergonomiska tangentbord och musmattor. Genom att investera tid och pengar i en bra ergonomisk arbetsmiljö kan du undvika dessa belastningsskador och fortsätta att arbeta vid bildskärm på ett bekvämt och hälsosamt sätt.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.