Antiinflamatorisk kost - tips på mat som lindrar inflammationer

Inflammation i kroppen kan uppstå av olika anledningar, till exempel vid skador eller sjukdomar. Det är dock inte alltid så lätt att veta om man har en inflammation då symptomen kan variera. Vissa personer kan uppleva smärta och svullnad medan andra inte känner av det alls. Om du misstänker att du har en inflammation bör du kontakta din läkare för att få rätt behandling. En kost med antiinflammatoriska egenskaper kan också vara till hjälp för att reducera inflammation i kroppen.

Mat som kan lindra inflammationer

Vissa livsmedel har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper och kan därför ha en positiv effekt på inflammation i kroppen. Här kommer några exempel:

Färsk frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker är rika på antioxidanter som kan hjälpa till att skydda cellerna i kroppen. Dessa antioxidanter kan också hjälpa till att reducera inflammation i kroppen. Försök att äta en variation av färsk frukt och grönsaker varje dag.

Fisk

Fet fisk som lax, makrill och sardiner är rika på omega-3-fettsyror som har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. Om du inte är ett fan av fisk kan du också överväga att ta tillskott av omega-3-fettsyror.

Nötter och frön

Nötter och frön är rika på nyttiga fetter som också kan hjälpa till att reducera inflammation i kroppen. Välj gärna osaltade nötter och frön och undvik att äta för mycket av dem då de kan vara kaloririka.

Tillskott av antiinflammatoriska ämnen

Om du vill ta antiinflammatoriska tillskott är det viktigt att du konsulterar med din läkare först. Här är några ämnen som används som antiinflammatoriska tillskott:

Curcumin

Curcumin är en stark antioxidant som finns i gurkmeja. Det har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper och kan därför vara till hjälp för personer med inflammation i kroppen.

Omega-3-fettsyror

Som nämnt ovan kan omega-3-fettsyror ha antiinflammatoriska egenskaper och är vanligt förekommande i kosttillskott.

Probiotika

Probiotika är bra för att hålla tarmfloran i balans, vilket kan ha en positiv effekt på inflammationer i kroppen.

Relevanta nyckelord:

  • Antiinflammatorisk kost
  • Mat som lindrar inflammationer
  • Omega-3-fettsyror
  • Curcumin
  • Probiotika
  • Färsk frukt och grönsaker
  • Nötter och frön

Sammanfattning

Att äta en kost som är rik på färsk frukt och grönsaker, fet fisk och nyttiga fetter från nötter och frön kan ha en antiinflammatorisk effekt på kroppen. Om du vill ta tillskott av antiinflammatoriska ämnen är det viktigt att konsultera med din läkare först. Kom ihåg att en hälsosam och näringsrik kost kan ha en positiv effekt på din hälsa och välbefinnande.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.