Danska – Allt du behöver veta för att lära dig danska

Danska är ett nordgermanskt språk som talas av nästan 6 miljoner människor, främst i Danmark, men också i Tyskland, Grönland och på Färöarna. Danska är inte bara ett vackert språk utan det kan också vara en viktig färdighet att ha för både personligt och professionellt bruk, särskilt om du planerar att arbeta eller studera i Danmark eller andra dansktalande länder.

Faktum är att danska är ett av de lättare skandinaviska språken att lära sig, särskilt om du redan behärskar norska eller svenska. I den här artikeln kommer vi att utforska allt du behöver veta för att lära dig danska.

Vad är danskas ursprung och historia?

Danska har lånat många ordförråd från tyska under åren, men dess ursprungliga rötter går tillbaka till forntida nordiska språk som talades i Skandinavien för tusentals år sedan. Danska som vi känner det idag utvecklades under medeltiden och var tätt associerat med den danska kulturen.

Under 1500-talet blev danskan standardiserad, men det var inte förrän tidigt på 1800-talet som danskan officiellt blev språket för Danmarks kungahus och bestämdes som Danmarks officiella språk.

Varför lära sig danska?

Att lära sig danska kan vara en viktig färdighet för både personlig och professionell användning. Här är några av anledningarna till varför du kan tänka dig att lära dig danska:

 • Arbete: Om du planerar att arbeta inom något av de stora danska företagen som Maersk eller Carlsberg kan det vara en fördel att tala danska.

 • Studier: Om du planerar att studera vid ett universitet i Danmark är det en bra idé att lära sig danska för att bättre kunna anpassa sig till den danska livsstilen och kulturen.

 • Resor: Om du planerar att resa till Danmark eller andra dansktalande länder, kommer att ha en grundläggande kunskap i danska att göra din resa mycket trevligare.

 • Personlig utmaning: Om du vill ta en utmaning och lära dig en färdighet som kan vara värdefull i framtiden, kan att lära sig danska vara det perfekta valet.

Hur kan jag lära mig danska?

Det finns många sätt att lära sig danska, oavsett om du vill ta en kurs på en språkskola eller lära dig på egen hand. Här är några sätt att komma igång:

 • Språkskolor: Många språkskolor runt om i världen erbjuder kurser i danska. Det är ett bra alternativ om du vill ha strukturerad undervisning och möjlighet att öva med andra elever.

 • Onlinekurser: Om du föredrar att studera på egen hand kan du välja en online kurs. Det finns många webbplatser som erbjuder danska kurser för en avgift eller gratis.

 • Böcker och appar: Det finns många böcker och appar tillgängliga för att lära sig danska på egen hand. Ta en titt på några av rekommendationerna från Danmarks Utbildningsministerium för att hitta en som passar dina behov.

Relevanta nyckelord

 • Lära sig danska
 • Danska språkkurser
 • Danska språkskolor
 • Onlinekurser i danska
 • Danska studier

Sammanfattning

Danska är ett vackert språk med en lång och rik historia. Genom att lära sig danska kan du öppna upp nya möjligheter för både personligt och professionellt bruk. Det finns många sätt att lära sig danska, så ta din tid och välj det alternativ som passar dig bäst. Lycka till i din resa till att bli flytande i danska!

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.