Allt du behöver veta om allmän behörighet

Står du i begrepp att avsluta din gymnasieutbildning och frågar dig vad som kommer härnäst? Eller är du inne i en arbetskarriär och funderar på att studera vidare? Vilket skede av livet du än befinner dig i, lär dig om behörighet för eftergymnasial utbildning. Studierna öppnar nya dörrar mot din personlig utveckling och en karriär.

Vad är allmän behörighet?

Allmän behörighet är en förutsättning för att bli antagen till eftergymnasial utbildning. Den är ett slags intyg som avser din förmåga att studera vidare på högre nivå. Utbildningar på universitet och högskolor har olika krav på behörighet, men det första som en blivande student behöver ha är allmän behörighet.

Hur erhåller man allmän behörighet?

Allmän behörighet innebär att du har avslutat gymnasieskolan med godkända betyg i samtliga av följande kurser: svenska, engelska och matematik. Godkända betyg i ett språkval (ofta en valfri period i gymnasiet) samt samhällskunskap och naturkunskap är ytterligare krav som skolor och utbildningar ställer på blivande studenter. Det senare hindrar dock inte möjligheten att söka till vissa utbildningar med särskilda krav, där naturkunskapen kan ersättas av exempelvis matematik eller fysik som ett krav.

Valmöjligheter

Saknar du allmän behörighet kan du fortfarande komma in på högre studier genom olika andra vägar. Om du har arbetat eller studerat tidigare och lyckats skaffa dig yrkeskompetenser kan du söka till utbildningar som kräver särskild behörighet. Då gäller det att du informerar dig om de utbildningar och skolor som erbjuder sådana vägar.

Inom några av utbildningarna har du också möjlighet att komplettera kurser som saknas för allmän behörighet. Vissa folkhögskolor ger en gymnasiekomplettering för den som saknar något av de kurser som ingår i allmän behörighet.

Fördelar med allmän behörighet

Tack vare behörigheten får du möjlighet att studera vidare på universitet eller högskola, och som en följd har du också möjlighet att välja bland flera olika utbildningar för att uppnå dina karriärsmål. Du får också en chans att fördjupa dina kunskaper inom ett område du brinner för.

Studier på universitet öppnar också dörrarna för att utveckla din intellektuella förmåga, göra nya kontakter och att utveckla en personlig mognad. Ett annat sätt att säkerställa en framgångsrik framtid är att välja arbete inom branscher med stora behov av personal, så som exempelvis utbildning, hälso- och sjukvård, IT eller näringslivet.

Relevanta nyckelord

  • Allmän behörighet
  • Eftergymnasial utbildning
  • Personlig utveckling
  • Karriärsmål
  • Motivation
  • Yrkeskompetenser
  • Gymnasiekomplettering

Avslutning

Allmän behörighet är en förutsättning för din framgångsrika framtid. Oavsett hur du kommer dit finns det många alternativ som leder till din utveckling. Så om du inte uppfyller alla krav som behövs för allmän behörighet, oroa dig inte! Det finns alltid vägar som leder dig dit, så länge du fortsätter att sträva mot dina mål.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.