Vem behöver en 1090-utbildning? - Allt du behöver veta

Om du arbetar med stålkonstruktioner eller är intresserad av att ha en högre teknisk befattning, har du säkert hört talas om 1090. 1090 refererar till standarden EN 1090-2, som fastställer kraven på utförandet av stålkonstruktioner. För att kunna tillverka och bedöma stålkonstruktioner enligt standarden krävs det att man har en 1090-utbildning. Men vem behöver egentligen en 1090-utbildning och vad innebär den?

Förklaring av 1090-standarden

Innan vi avslöjar vem som behöver en 1090-utbildning, så kan det vara bra att förstå vad standarden faktiskt innebär. EN 1090-2 är en europeisk standard som fastställer kraven för utförandet av stål- och aluminiumkonstruktioner. Standarden definierar kraven på projektledning, kvalitetskontroll, svetsning, material och arbetsmiljö i fabriker. Alla tillverkare som tillverkar stål- eller aluminiumkonstruktioner, inklusive de som importerar och säljer dem, måste följa denna standard.

Följaktligen måste alla tillverkare av stålkonstruktioner och företag som säljer stålkonstruktioner se till att de har en certifierad 1090-standard.

Vem behöver en 1090-utbildning?

Alla som är ansvariga för tillverkning, utförande eller bedömning av stålkonstruktioner behöver en 1090-utbildning. Detta inkluderar främst fabriksledare, arbetsledare, kvalitetskontrollpersonal och svetsare. Men eftersom standarden gäller alla som är involverade i stålkonstruktionerna kan även tjänstemän på bygg- och konstruktionskontor behöva en grundläggande förståelse av standarden.

Typer av 1090-utbildning

Det finns flera olika typer av 1090-utbildningar som är tillgängliga. Vilken typ som behövs beror på din roll och nivå av deltagande i tillverkningsprocessen. För arbetsledare och kvalitetskontrollpersonal passar en grundläggande utbildning som omfattar standardens krav på material, testning, märkning och dokumentation. För svetsare och tillverkare som tenderar att utföra komplexa tillverkningsprocesser eller tillverkning med högre ansvar passar mer omfattande utbildningar.

Fördelarna med en 1090-utbildning

En 1090-utbildning kan ta tid och pengar, men det finns också många fördelar. Personer med 1090-utbildning kan:

  • Stärka sin befattning och karriär inom stålkonstruktion
  • Försäkra att de tillverkar korrekta stålkonstruktioner och undviker felaktiga byggnationer
  • Minska skador och olyckor genom förbättrad arbetsmiljö och kvalitetskontroll

Relevanta nyckelord

  • EN 1090-2
  • Stålkonstruktioner
  • Svetsning
  • Material
  • Kvalitetskontroll

Sammanfattning

Om du är intresserad av en karriär inom stålkonstruktion eller vill säkerställa att din tillverkningsprocess uppfyller standard EN 1090-2, kan en 1090-utbildning vara avgörande för din framgång. Alla som är ansvariga för tillverkning, utförande eller bedömning av stålkonstruktioner bör seriöst överväga att ta en 1090-utbildning. Det kan förbättra din konkurrenskraft på arbetsmarknaden, säkerställa kvalitet i tillverkningsprocessen och göra din arbetsmiljö säkrare.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.